Снимка: БГНЕС

Северна Корея уволни своя военен лидер номер 2, Пак Джонг-чон -  най-влиятелната фигура в режима след Ким Чен Ун, според държавните медии.

По време на пленарна среща на Работническата партия на Корея "Пак Джонг-чон беше отзован и Ри Йонг-гил бе избран за заместник-председател на Централната военна комисия", съобщи Корейската централна новинарска агенция (KCNA).

Ри също така пое работата на Пак като секретар на централния комитет на партията. Централната военна комисия се счита за най-висшият военен орган на Северна Корея.

Държавната телевизия показа Пак с наведена глава на пленарното заседание, а мястото му по-късно остана празно.

Пак не се появи на официални снимки от новогодишното посещение на Ким в колосалния дворец на слънцето Кумсусан, където се съхраняват останките на неговия дядо, основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, и баща му Ким Чен Ир.

Не е посочена причина за уволнението. Информационна агенция Yonhap цитира наблюдатели, които казват, че Ким е сменял старшите си помощници по-често през последните години, за да засили властта си.

Пак беше началник на командването на артилерията на Корейската народна армия, преди да бъде повишен в заместник-началник на генералния щаб на KPA през 2014 г. Пет години по-късно той беше повишен в генерал с четири звезди, последван през 2020 г. от маршал - най-високият ранг при Ким, очевидно дължим за ролята на Пак в развитието на севернокорейската ракетна технология.

Пак често бе изобразяван близо до Ким на официални снимки, а името му влизаше в заглавия на официалните медии, включително с изявленията му за военни учения в Южна Корея.

"Безотговорното решение на САЩ и Южна Корея тласка настоящата ситуация, причинена от провокативните военни действия на съюзническите сили, до неконтролируема фаза", каза Пак, цитиран от KCNA в началото на ноември. "САЩ и Южна Корея ще разберат каква неотменима и ужасна грешка направиха."

Междувременно Южна Корея и САЩ са обсъдили провеждането на учения с използване на американски ядрени активи за противодействие на засилените ядрени и ракетни заплахи на Севера, каза южнокорейският президент Юн в интервю, публикувано в понеделник във вестник Chosun Ilbo.

"Ядрените оръжия принадлежат на Съединените щати, но планирането, споделянето на информация, ученията и обучението трябва да се провеждат съвместно от Южна Корея и Съединените щати", каза Юн.

Планирането и ученията ще бъдат предназначени да подобрят способността на САЩ да възпира атаки срещу съюзници, особено чрез своя ядрен арсенал. Пентагонът не коментира докладваните дискусии, каза Ройтерс.

Забележките на Юн дойдоха ден след като се съобщава, че Ким призовава за "експоненциално увеличаване" на ядрения арсенал на страната му. Ким обяви планове за масово производство на тактически ядрени оръжия, докато разработва нова междуконтинентална балистична ракета (ICBM). Основната цел на ракетата ще бъде "бърз ядрен контраудар", каза Ким на пленарната среща, според KCNA.

Твърди се, че миналата година Пхенян е изстрелял 70 балистични ракети. През 2019 г. това бяха четири ракетни изпитания, а през 2020 г. - осем.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase