Снимка: БГНЕС
fallback

Образованието на жените е част от чуждестранната култура, въведена в Афганистан от емир Аманула (управлявал Афганистан от 1919 до 1929 г.) и падишах Мохамед Захир Шах (управлявал от 1933 до 1973 г.). Такова изявление направи министърът на образованието Нада Мохамед Надим, цитиран от вестник "Hasht e Subh".

"Девическите училища са част от чуждата култура, която емир Аманула и падишахът Мохамед Захир Шах внесоха в Афганистан. По време на управлението на емир Амануллах много учени в областта на мюсюлманското право се обявиха срещу подобно решение", посочи министърът. "По времето на Захир Шах старейшините казвали, че вярата и благочестието им не позволяват да изпратят дъщерите си в училище."

След като поемат контрола над цял Афганистан в началото на септември 2021 г., поддръжниците на талибаните започнаха да налагат различни, според тях, временни ограничения за жените и момичетата, като обясняваха това с необходимостта от създаване на "подходяща ислямска среда" в държавата.

Те премахнаха Министерството по въпросите на жените, което съществува от около 20 години, и го замениха с Министерството на ислямските призиви, напътствията, заповедите за доброто и забраната на укоримото, и задължиха жените телевизионни водещи да носят хиджаб, предава БГНЕС.

След идването на талибаните на власт учебните занятия в афганистанските университети и училища бяха преустановени: учебните занятия за младежи бяха възобновени след повече от година - на 19 септември 2022 г. В класните стаи обаче се допускат само момчета и учители мъже. През март тази година Министерството на образованието забрани на момичетата от средните и горните класове да посещават училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 1 година

Мъжете като са т.ъ.пи като гало..ши, кога ще пуснат жените да учат, ето и нашите еднокнижници не искат машини, искат си хартия защо да са в 21 век. На власт в цял свят са много ниско ниво хора и вече всички усещат на гърба си това. Това е пътя на самоунищожението, тези си гледат само кисията и търбуха, те нямат поглед напред във времето.

72

Ебассси

преди 1 година

До Боби.... Само си направи труда да потърсиш колко жени са убивани с камъни ежегодно в тези страни.... С КАМЪНИ... можеш ли да си го представиш ? Тук а и във всяка цивилизована страна ще те осъдят дори и ако се скараш на жена си.... Там мъжа може не само да счупи от бой жена си но дори и да я убие... безнаказано Но няма статии.... няма възмутени политици... Няма санкции или протест но международните организации.... НИЩО. Занимават ни тук с някакъв Афганистан.....

71

Боби

преди 1 година

До Еб ассси при богатите араби е по-различно в момента в САрабия сигурно има повече гастербайтери от колкото арабски мъже а гастербайтерите 99.9% от тях са с по-малко парава и от Жените. Арабските мъже наемат гастербайтери да са домашна прислуга.

fallback