Снимка: БГНЕС

Външните министри на страните от НАТО обещаха да засилят подкрепата за Украйна и да окажат помощ за поправяне на нейната енергийна инфраструктура, подложена на руски атаки, водещи до прекъсване на електрозахранването и отоплението за милиони украинци, предаде Ройтерс.

"Агресията на Русия, включително нейните продължаващи и безскрупулни нападения срещу украинска гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни човешки услуги", казаха министрите в изявление след първия ден на срещата си.

"Ще продължим и още повече ще увеличим политическата и практическата подкрепа за Украйна, докато тя продължава да защитава своя суверенитет и териториална цялост", заявиха те.

Министрите отбелязаха още, че остават непоколебими в своя ангажимент към независимостта на Украйна и че никога няма да признаят незаконните анексии, извършени от Русия.

Те също така потвърдиха решението, взето на среща на върха на НАТО през 2008 г., Украйна в крайна сметка да стане член на алианса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че страните от алианса са се договорили за по-тясно сътрудничество с Украйна, посочва ТАСС.

"Съюзниците от НАТО ще продължат да подкрепят Украйна, докато е необходимо. Няма да отстъпим", заяви той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase