Снимка: БГНЕС

Армения се опасява, че е възможна нова ескалация на конфликта с Азербайджан. Това заяви външният министър на страната Арарат Мирзоян по време на среща с управляващият директор на Европейската служба за външна дейност за Русия, Източното партньорство, Централна Азия, регионалното сътрудничество и ОССЕ Майкъл Зиберт.

Подстрекаващата към война реторика и неконструктивната политика на Азербайджан подкопават усилията за мир, като същевременно шансът за нова ескалация остава висок, подчерта Мирзоян.

Той отхвърли обвиненията на Азербайджан, че Армения се опитва да "провали срещата и мирния процес". По негови думи подобни твърдения "нямат нищо общо с реалността".

Коментарът му идва, след като по-рано днес президентът на Азербайджан Илхам Алиев отмени планирана среща с премиера на Армения, тъй като последният е поискал посредничеството на френския президент Еманюел Макрон.

Азербайджан обвинява Франция, че подкрепя Армения в техния продължаващ от десетилетие конфликт за оспорвания регион Нагорни Карабах.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за азербайджанския регион Нагорни Карабах, населен с арменци. Турция подкрепи Азербайджан в конфликта.

Шестседмичната война през 2020 г. отне живота на повече от 6500 войници от двете страни и завърши с примирие благодарение на посредничеството на Русия.

Наскоро Баку и Ереван започнаха работа по мирен договор с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати.

През октомври Алиев осъди като "неприемливи и пристрастни" изказванията на Макрон, който заяви, че "Азербайджан започна ужасна война, с много смъртни случаи и зверства".

Още по темата
Външното министерство на Азербайджан заяви тогава, че страната е била "принудена да преразгледа ролята на Франция при посредничеството" в мирните преговори.

Тази година Алиев и Пашинян имаха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Миналия месец те се срещнаха за разговори и в Прага с посредничеството на Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Москва, Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 руски миротворци, които да съблюдават за крехкото примирие.

След разпадането на СССР през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан. Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase