Снимка: БГНЕС

Си Дзинпин замина за Камбоджа и след това, което е още по-важно - за Бали, с желанието да покаже, че Китай е този, който се явява основният архитект на новия световен ред. Той, според мен, съумя да го покаже. Това каза проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Много колеги се опитват да кажат, че пъзелът на световната политика вече е окончателно нареден. Не, той е в процес на нареждане. И, както знаем от историята на човешката цивилизация, всички тези ентропии, свързани с пренареждане на пъзела на интересите, винаги са били свързани с много остри конфликти, с не само политическо, но и с военно противопоставяне. И винаги са били обагряни и с много кръв. Мисля, че сегашният период не прави изключение, не само заради Украйна и други, продължаващи конфликти, на които сме свидетели в Близкия Изток, но и по отношение на нарастване на напрежението в други центрове с реалната заплаха там също да се стигне до реална конфронтация. Достатъчно е да погледнем към Западните Балкани", каза гостът.

Последните срещи на Си Дзинпин бяха използвани, за да се отправят определени послания с ключово значение. Едно от тях касае региона на Югоизточна Азия, който винаги е бил изключително важен за Китай, обясни професорът.

На въпроса каква ще бъде външната политика на Китай гостът заяви, че тя е да се укрепва световният ред и сигурност. Причината е, че при такова развитие на света големият печеливш през XXI век ще бъде именно Китай, ако обаче не се позволи крайният национализъм и етнокултурното противопоставяне да вземат връх във формирането на новата архитектура. Причината е, че китайската икономика бива определяна като моторът на световната икономика, а и определено можем да кажем, че и в научно-техническата сфера Китай догонва САЩ и не е далеч моментът, в който той ще задмине Съединените щати. Не е случайно, че един от възловите документи, подписани от Байдън, е за стимулиране на научно-техническото развитие на САЩ, особено в сферата на електрониката, на микропроцесорите. Говорим за мащабна програма от 1,3 млрд. долара, които ще се излеят и то за много кратък период от време, за да задвижат колелото на научно-техническите решения в тези области. Това е отговор на напредъка на Китай и опита му да заеме първото място и в този план.

По думите му стратегическите интереси на Китай диктуват съюза с Русия.

Този съюз е определян от една страна от идеологически виждания, произтичащи не толкова от миналото, колкото от "много допирни точки в идейно-политическите оценки за света и световното развитие между Путин и Си Дзинпин", изтъкна професорът. Другото е, че те имат и общия градивен капитал, натрупан и в исторически план.

Не на последно място е фактът, че става дума за две страни с огромна обща граница, като от едната страна се намира основната част от стратегическите резерви, не само на Русия, но и целия свят. Фактор е незадоволеността на китайската икономика от доставките на подобни суровини и невъзможността да се направи цивилизационният, исторически скок, който стои в основата на китайската мечта, без да се гарантират подобни доставки.

Що се отнася до мира и войната, то Китай твърдо стои на позицията, че трябва да се намери политическо решение на конфликта в Украйна и второ, че това може да стане единствено по пътя на мирните преговори между двете страни, каза Захариев. "Третото е, че проблемът, който доведе до войната в Украйна и който продължава да поддържа пламъците на тази война, излиза далеч извън границите на самата Украйна, а касае взаимоотношенията между една от суперсилите - Руската федерация, и от друга страна т.нар. "консолидиран Запад" в лицето на НАТО и ЕС, който се приши малко или повече към американската стратегия на НАТО".

Липсата на консолидирана външна политика на ЕС и политика на сигурност, пречи да се стигне до ясно очертана стратегия по отношение на бъдещето и на геополитическото място на евросъюза в това бъдеще, заяви професорът. От тази гледна точка идва критиката, че "в момента евросъюзът до голяма степен е един придатък на геополитическата стратегия на САЩ, а интересите в тази стратегия в никакъв случай не съвпадат в тези две общности. Това, в по-далечен план, не вещае добри времена за Стария континент".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 3 месеца

45 стигат, само на чините ни липсва дик-та-тура-та!, ще е по лоша от СС-ср, не бива да се допуска това! Ком-униз-ъм в най лоша форма!

44

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 42 - Защо?

43

Учете Китайски

преди 3 месеца

Ами то НЯМА КОЙ ДРУГ..... Кой ? Дъъртаците от Белия Старчески Дом в САЩ ли ? Дето оръжейните компании им диктуват какво да кажат... са такива неккадърници че НАЙ-БОГАТАТА СТРАНА В СВЕТА Е И С НАЙ-ГОЛЕМИ ДЪЛГОВЕ ... към Китай основно ... Или меките китки в Евроогейския съюз , дето превърнаха страните си в черно-кафево блато от мигранти които близките 100 години няма да спрат да прииждат... Ботоксовото джудже от Кремъл ли , дето с тая параноя и бедност на народа си едва е жив .... Кой ? Кой?