Снимка: СБУ
fallback

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и полицията рано тази сутрин нахлуха в православен манастир на близо 1000 години в Киев като част от операциите, свързани с подозрения за "подривна дейност на руските специални служби", съобщи СБУ, цитирана от Ройтерс.

Манастирът Киевско-Печорска лавра е украинско културно наследство, като според СБУ там се намира и седалището на подкрепяното от Русия крило на Украинската православна църква, подчинена на Московската патриаршия.

"Тези мерки се предприемат като част от системната работа на СБУ за противодействие на разрушителните дейности на руските специални служби в Украйна", се казва в съобщението.

СБУ допълва, че претърсването е имало за цел да предотврати използването на манастира като "център на руския свят" и за да се извърши проверка по подозрения за "използване на помещенията за укриване на диверсионни и разузнавателни групи, на чуждестранни граждани и за складиране на оръжия".

Украинската служба не посочва какъв е бил резултатът от акцията.

През май Украинската православна църква към Московската патриаршия прекрати връзките си с Руската православна църква заради инвазията в Украйна и осъди подкрепата, която руският патриарх Кирил оказва на "специалната военна операция".   

Руската православна църква реагира на новината за днешното претърсване, като заяви, че действията на СБУ са "акт на сплашване".

"Както много други случаи на преследване на вярващи в Украйна от 2014 г. насам, този акт на сплашване на миряни почти със сигурност ще остане незабелязан от тези, които наричат себе си "международна правозащитна общност", заяви Владимир Легойда, говорител на Руската православна църква, цитиран от Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

СУ-34

преди 1 година

Като почнат неуспехите се съмняваш във всичко.На зеленото човече почна да му се привиждат руснаци навсякъде.

28

Анонимен

преди 1 година

Дори католици,мюсюлмани или протестанти да бяха пак щяха да имат проблеми с укрите,защото онези са обсебени.Те не са просто атеисти,а правят вуду ритуали и явно църкви са поругали.

27

Анонимен

преди 1 година

Руската Православна църква под управлението на Патриарх Кирил е зависима и в тесни връзки с престъпния режим и служби на Москва.Прекъсването на отношенията между двете църкви е естествен процес и в интерес на Украинската държава и църква.Това е намеса и в държавните дела и политика.Но преломния момент дойде когато Патриарх Кирил призова Руската държава да даде и направи всичко .Включително и военна сила за да върне Киев в старото и положение на подчинена тям църква.С военна сила да върнеш вярата

fallback