Снимка: архив, БГНЕС

Властите в украинската столица Киев подготвят повече от 1000 пункта, където жителите ще могат да се стоплят, в случай че градската отоплителна система бъде извадена от строя от продължаващите руски атаки, съобщи кметът на града Виталий Кличко, цитиран Ройтерс.

Още по темата
Атаки с ракети и дронове нанесоха повреди на 40% от украинската енергийна инфраструктура и вече оставиха за кратко големи части от Киев без електричество и водоснабдяване, което наложи въвеждането на ограничения.

Кличко днес написа в приложението "Телеграм", че градските власти обмислят различни сценарии заради ракетните атаки. "Най-лошият е, ако изобщо няма електроснабдяване, вода или топлоподаване", каза той.

"За този случай ние подготвяме над 1000 пункта за предоставяне на отопление в нашия град", добави Кличко. Пунктовете ще бъдат оборудвани с генератори и ще имат запаси от продукти от първа необходимост като например вода, уточни той.

Украинското правителство призова украинците, които вече са напуснали страната, да останат в чужбина през зимата. То обвини Русия, че е провокирала нова хуманитарна криза, тъй като е принудила още повече хора да избягат, изплашени от перспективата да им се наложи да оцеляват без електричество или топлина през студения сезон.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase