Снимка: архив, БГНЕС

Италианските лекари и медицински сестри, които бяха временно отстранени заради отказа си да се ваксинират срещу COVID-19, ще се върнат на работа от утре, обяви вчера италианският премиер Джорджа Мелони, цитирана от Франс прес.

През 2021 г. Италия стана първата европейска държава, която задължи всички специалисти по здравни грижи от държавния и частния сектор да се ваксинират под угрозата от преместване на други длъжности или неплатено временно отстраняване.

Разпоредбите трябваше да отпаднат през декември, но това ще се случи още на 1 ноември поради "недостиг на медицински и санитарен персонал", обясни министърът на здравеопазването Орацио Скилачи.

В началото на 2020 г. италианският полуостров беше ударен с пълна сила от коронавируса и регистрира едни от най-тежките загуби на човешки живот след смъртта на 180 000 души.

По думите на Скилачи в момента влиянието на вируса върху лечебните заведения е ограничено.

Според Мелони отпадането на разпоредбите, които десноцентристите критикуваха и това им донесе гласовете на лекарите антиваксъри, ще позволи на 4000 здравни специалисти да се върнат на работа.

Правителството на Мелони, което е и най-дясно ориентираното от Втората световна война насам, пое ангажимент преди седмица да отмени ограничителните мерки, наложени от предшественика ѝ Марио Драги.
(БТА)


 

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 3 месеца

Оха, антиваксърите налазили форума. Излизам!

41

Анонимен

преди 3 месеца

Бароне, гледаш екшън на живо с неочакван край. Това е ковидът. По- точно краят зависи от нас. Мен ме е срам, че още нищо не сме предприели.

40

Барон Мюнхаузен

преди 3 месеца

ООН мълча две години,че нарушаваха правата и свободите на хората(ясно и доказано),за измислената пандемия!Казват че умрели много хора от Ковид,но,доказателства не видяхме(измисленият тест не доказва нищо)...аутопсия на умрел от Ковид не видяхме !Лъжата за милиарди,от конспирация,се превърна в истина и на ковид сектантите ,никой не верва!