Снимка: архив, БГНЕС

Дело срещу сериен убиец на новородени прикова медийното внимание във Великобритания заради мащаба на престъплението. Главна заподозряна и обвиняема е медицинска сестра от болницата в английския град Честър, предаде кореспондентът на bTV.

32-годишната Луси Летби отрича седем обвинения в убийство и 15 обвинения в опит за убийство, свързани с общо 17 бебета.

Седем бебета – пет момченца и две момиченца са убити в период от 18 месеца след януари 2015 г. до средата на 2016 г. в неонатологичното отделение на болница в английския град Честър.

Използване на инсулин, за да се свали нивото на кръвна захар, инжектиране на въздух, за да се предизвика емболия, нарочни наранявания, довели до кръвозагуба и следене на родителите в социалните мрежи - това бяха част от фактите, които прокуратурата изнесе пред съда и те звучаха като сцени от филм на ужасите, а не реални истории.

Обвиняемата изслуша всички свидетелства и обвинения, седнала в остъклена кутия на метри от родителите на жертвите.

Съдебните заседатели, които получиха потресващи детайли за всички случаи, бяха запознати с разследването на прокуратурата, която констатира, че Летби е присъствала при всички смъртни случаи в неонатологичното отделение в болницата за периода.

Много от инцидентите и трагичните събитията в този период са се случили по време на нощни смени, а когато Луси Летби бива преместена на дневна смяна, инцидентите и смъртните случаи започват да се случват през деня, изтъкна прокурорът.

Делото продължава и предизвиква сериозни коментари за нуждата от по-сериозен подбор на кадри в здравната система на Великобритания, където има остър недостиг на квалифицирани медицински сестри и лекари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase