Снимка: БГНЕС
fallback

Мобилизирането на хиляди допълнителни войници от руския президент Владимир Путин за войната в Украйна ще доведе до ескалация на конфликта, а заплахата му да използва ядрено оръжие е "опасна и безразсъдна реторика", заяви в сряда генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг заяви в интервю за "Ройтерс", че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но че тя ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руската инвазия на 24 февруари.

Столтенберг заяви, че ходовете на Путин показват, "че войната не върви според плановете му", че руските войски са зле екипирани и нямат подходящо командване и контрол и че е ясно, че руският президент е направил "голяма грешка в изчисленията".

Путин призова 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, като намекна на Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

"Ще се уверим, че в Москва няма да има недоразумения за това как точно ще реагираме. Разбира се, това зависи от това каква е ситуацията или какъв вид или какви оръжия могат да използват. Най-важното е да не допуснем това да се случи и затова сме толкова ясни в комуникацията си с Русия относно безпрецедентните последици", каза Столтенберг, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

По-рано в обръщение към Русия Путин заяви: "Не мога да се съглася, че ще се случи нещо, което не е възможно: "Ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, ще използваме всички налични средства, за да защитим народа си - това не е блъф."

Русия разполага с "много оръжия, за да отговори", добави Путин.

Столтенберг заяви, че НАТО "няма да се ангажира със същия вид безразсъдна и опасна ядрена реторика като президента Путин", тъй като 30-членният отбранителен алианс не търси конфронтация с Русия, а просто се опитва да защити Украйна и да предотврати ескалация на конфликта.

Oще по темата
"Речта е ескалация, но не е и изненада", каза Столтенберг за изказването на Путин. "Затова бяхме подготвени. Ще запазим спокойствие и ще продължим да оказваме подкрепа на Украйна. Речта на президента Путин показва, че войната не върви според плановете на президента Путин. Той е направил голяма грешка в изчисленията си."

Речта на Путин последва нарастващите загуби и неуспехите на бойното поле за руските сили, които бяха прогонени от районите, които бяха завзели в Североизточна Украйна, при украинската контраофанзива този месец и са затънали в южната част на страната.

"Трудно е да се види решение в краткосрочен план, докато Русия не приеме, че Украйна е суверенна, независима държава", каза Столтенберг. "Затова се опасявам, че единственият начин да се сложи край на тази война е да се докаже, че президентът Путин няма да победи на бойното поле. Когато той осъзнае това, трябва да седне и да преговаря за разумно споразумение с Украйна".

Столтенберг заяви, че членовете на алианса са оказали безпрецедентна подкрепа на Украйна и сега съюзниците от НАТО трябва да попълнят запасите си от оръжия и боеприпаси.

Тъй като НАТО е подготвена за "дълъг път" в отношенията с Путин, сега тя е в тесен диалог с отбранителната индустрия, за да възстанови запасите си от материали.

Столтенберг заяви, че Китай е сред предизвикателствата пред сигурността, с които НАТО трябва да се справи, но не вижда Китай като противник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 1 година

170000 разказаха играта на ВСУ , сега 300000 ще довършат натовското ВСУ. То голям рев , голямо чудо. Това си беше очакван ход , нищо ново.

50

Руснак

преди 1 година

Ще има май бум пляс и остатъците от Великобритания ,краваристан, ЕС и НАТО ще бъдат триноги ,четири ръки и двуглави *** !!!

49

Анонимен

преди 1 година

Още може да се каже за възможностите на ядреното оръжие.НАПРИМЕР, АКО РУСКИТЕ ПОДВОДНИЦИ СЕ "МУШНАТ"ПОД ЩИТА НА САЩ И ИЗБОМБЯТ ЙЕЛСТУН,САЩ се разцепва на две и половин Северна Америка изчезва за часове,чак до Мексико защото ще се наводни от двата океана между който се намира.Тръмпи искаше да купи Гренландия за да"инсталира"противоракетна база там.Но Гренландия отказа, защо счита,че ще е безполезна.

fallback