fallback

Ковчегът на кралица Елизабет II пристигна в Уестминстърското абатство.

Пътуването отне около осем минути, като 142 моряци от Кралския флот и шестима офицери теглеха оръдейната платформа, върху която беше ковчегът.

На площада имаше почетна гвардия и оркестър на Кралската пехота. Шествието бе поведено от гайдарите и барабаните на Шотландския и Ирландския полкове, Бригадата на гурките и Кралските военновъздушни сили - наброяващи около 200 музиканти.

Процесията вървеше със 75 крачки в минута, скорост, запазена за погребения.

Крал Чарлз III, сестра му принцеса Ан и братята му, принцовете Андрю и Едуард вървяха зад ковчега на майка си. Зад тях бяха принцовете Уилям и Хари и Питър Филипс, който е син на принцеса Ан и един от другите внуци на кралицата.

След тях бяха и други висши мъже от кралското семейство: братовчедът на кралицата херцогът на Глостър, нейният племенник граф Сноудън и съпругът на Ан сър Тим Лорънс.

Тишина бе обзела Уестминстърското абатство в очакване на кралица Елизабет II. Според коренспондента на BBC настъпила абсолютна тишина в абатството, докато почетните гости очаквали ковчега на монарха. Всички потръпнали при звука на тъпаните и гайдите.

Абатството, където са поканени 2000 души, стана на крака, когато процесията на ковчега влезе в църквата от 13-ти век. Тук Елизабет II бе коронясана, тук се омъжи, тук присъства на сватбите на своите деца и внуци и на погребението на съпругаси.

„Аз съм възкресението и животът“ пее хорът – първият от петте реда от писанието, известни като изреченията, които се пеят на всяко държавно погребение от 18-ти век насам.

За последните две от изреченията се присъедини хорът на Кралския параклис, двореца Сейнт Джеймс, завършвайки с реплика от Откровение 14:13: „Отсега нататък блажени мъртвите, които умират в Господа: така казва Духът защото те си почиват от трудовете си. Амин."

Деканът на Уестминстър започна своята реч, като подкани гостите да се помолят. Той каза, че в тази църква „паметта и надеждата са свещени задължения“ и припомни, че хора от цялата нация, Британската общност и света са събрани днес на мястото, където покойната кралица се омъжи и коронова.

„С благодарност си спомняме нейния непоколебим ангажимент към високо призвание в продължение на толкова много години като кралица и глава на Британската общност“, казва той.

„С възхищение си припомняме нейното чувство за дълг и отдаденост към своя народ през целия живот. С благодарност възхваляваме Бог за нейния постоянен пример на християнска вяра и преданост.

„С обич си спомняме нейната любов към семейството й и нейната отдаденост към каузите, които и бяха скъпи.“

Хорът пее Псалм 42 с думите „Както твърдолюбивият желае водните потоци, тъй копнее душата ми за Тебе, Боже“.

Музиката е специално написана за погребението от Джудит Уиър и се казва, че е вдъхновена от „непоколебимата християнска вяра“ на кралицата.

Уиър беше назначена за маестро на музиката на кралицата през 2014 г., първата жена, която някога е заемала поста, което е десетгодишно назначение.

Баронеса Шотландия, генералният секретар на Британската общност, чете Първия урок в знак на почит към отдадеността и службата на кралицата към семейството на народите.

Урокът е взет от Коринтяни 15 и включва триумфалния ред: „О, смърт, къде е твоето жило?“.

Смърт, къде е твоето жило? О, гробе, къде е победата ти? Жилото на смъртта е грехът; и силата на греха е законът.

Но благодарение на Бога, който ни дава победата чрез нашия Господ Исус Христос. Затова, възлюбени мои братя, бъдете твърди, непоколебими, винаги изобилстващи в делото на Господа, доколкото знаете, че вашият труд не е напразен в Господа.

Първият химн, „Денят, който ти даде, Господи, свърши“, е написан от Джон Елъртън и предизвиква образа на един ден, една ера, водеща към друга.

Министър-председателят Лиз Тръс чете вторият урок от Светото писание, от Евангелието според Йоан: „Да не се смущава сърцето ви: вярвате в Бога, вярвайте и в мен.“

Пасажът се отнася до обещанието на Христос към неговите последователи за място в рая.

Той казва на своите ученици: „Аз съм пътят, истината и животът: никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 1 година

До Българин Не е чуждопоклонничество. По-лошо е! Новините са само това, което изпратят към медиите. В момента се изпраща предимно това.

15

Анонимен

преди 1 година

Айде горе при Лейди Даяна. От кога те чака.

14

Анонимен

преди 1 година

Колко вдишвания и издишвания направи кралицата??????

fallback