Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, който излежава доживотна присъда за военни престъпления в Хага, е бил хоспитализиран в "лошо здравословно състояние", каза синът му пред АФП.

В кратко телефонно интервю за АФП в Белград Дарко Младич потвърди вчера изявленията си пред местната преса, че бившият генерал е бил хоспитализиран от седмица.

Oще по темата
Първо беше в цивилна болница в Хага, а от четвъртък - в болницата на затвора на Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали (МОМНТ).

„Той е в лошо здравословно състояние. Екип от лекари е готов тук (бел.ред. Сърбия) да отиде и да го види, но все още не знаем дали ще им бъде позволено. Ще поискаме разрешение той да бъде прегледан“,  каза Младич пред АФП .

От МОМНТ посочиха, че "не може да коментират здравословното състояние на задържаните, тъй като тази информация е поверителна".

През юни 2021 г. МОМНТ потвърди доживотна присъда срещу Младич за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Той беше признат за виновен в геноцид за ролята си в клането в Сребреница през 1995 г. на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сръбски сили.

Дарко Младич каза пред сръбски и босненски медии, че баща му страда от "пневмония, задържане на течност в белите дробове и сърдечна недостатъчност".

По думите му здравето на баща му се е "влошило драматично" от май насам.

Ратко Младич в миналото е претърпял няколко инсулта, които са причинили увреждане на нервната му система, според руски медицински експерти, цитирани от неговата защита по време на процеса през 2016 г. Точната му възраст не е утвърдена със сигурност - той е на 79 или 80 години и твърди, че е роден на 12 март 1943 г., отбелязва АФП.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 17 "Путин няма да доживее до съда в Хага." Така е, но това е въпрос на мащаб - на Ратко в Босна и Херцеговина всичко му е МАЛКО, включително 8 000 души клане, а на Путин всичко му е "голямо" - всеки месец по толкова, само че все свои, все войничета и безпризорни нейде от степите, които дори не знаят за какво са там и защо ги хвърлят като слама в огън.

16

Анонимен

преди 1 година

Путин няма да доживее до съда в Хага.

15

Къцката

преди 1 година

Жалко, стабилка голема.

fallback