Снимка: БГНЕС/ЕПА
fallback

В Николаев всеки ден има обстрел. Руснаците са в покрайнините на изток и юг, удрят околните села и принуждават хиляди да бягат. Виенето на сирената за въздушно нападение е прелюдия към удар отдясно, докато колата ни си проправя път през предградията на това голямо пристанище. Пушек на няколко километра потвърждава попадението на друга ракета, разказва в своя репортаж журналистката от Би би си Лаура Бикър.

Николаев беше един от първите нападнати градове, когато започна инвазията. Руските сили се приближиха до границите на града, но бяха изтласкани. Този регион е ключов за руската стратегия за завземане на цялото южно крайбрежие. Пробив тук би позволил на силите на Кремъл да се приближат до Одеса на 130 км на запад - най-голямото гражданско пристанище в страната. След това Владимир Путин може да завърши своя сухопътен мост до Приднестровието, което се е отцепило от република Молдова.

Руските атаки се засилиха през последните седмици, което породи опасения, че ако Кремъл надделее в Донбас, тогава той ще съсредоточи силите си на юг и ще опита отново да превземе Николаев.

Управителят на града Виталий Ким ми казва, че последните въздушни атаки на юг са били насочени към украински контраофанзиви.

„Николаев, като Херсон, като Мариупол, е отключваща точка за руснаците“, каза той. "Те са разочаровани, че контраатакуваме. Имаме мотивацията и волята да победим. Това е нашата земя и ще направим всичко възможно."

Той стои пред бившия си офис, сградата на областната администрация, която бе разкъсана от крилата ракета през март, убивайки 36 души. По-рано тази седмица двама души бяха убити, когато руснаците обстрелваха жилищен блок и детска площадка.

Г-н Ким е наясно с рисковете от оставането. „Не знам какво е вече да живееш нормален живот. Много ми се иска да сложа край на войната, но не мога. "Засега имаме само една цел. И всичко, всеки човешки ресурс, пари, време се изразходват само за победа."

През 2017 т. населението на града е било малко над 486 000 души./БГНЕС, BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 година

ей поредната журналистическа лъжа от мен да мине пропаганда нема да се спирате без страм и честт вие сте хора на фашистка украина.рус ви освободи царевна а вие го обърнамхте обратно и сега правите същото

21

Анонимен

преди 1 година

Всички логистики за доставяне на оръжие и местоположение. вече се унищожават без сантименталности. Дават им непрекъсното оръжие на украинците, те го крият в сгради на цивилни. Това е.

20

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 23 И ти разбира се си изпаднал в дълбока амнезия за предишните 8 години преди военната операция. Ца кое по.точно. За окупирането на Крим или за руските военни в Донбас и опита да ги окупирате. Или за изселването на укранците оттам, за да прочистите етнически населението. Или за Осетия, Абхазия, Приднестровието. Я ми припомни. Или по назад - Курилите, половин Сибир от Китай, Ичкерия, Татаристан, Башкирия, Ингушетия. Някой от по-малките народности почти изчезнаха заради руската любов.

fallback