Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Забавихме се с въвеждането на националния план за еврото. Да спорим евро или не е все едно да спорим къде е нулата на координатната система", заяви Левон Хампарцумян по време на конференцията на Investor.bg "Banking Today", която събра на едно място водещи експерти от банковия и бизнес сектора, които коментираха „Пътят на България към еврото“.

Влизането на България в еврозоната обаче няма да бъде безпрепятствено.

"Единственият риск е инфлацията, която в България може да има по-високи от очакваното стойности поради голямата зависимост от руски петрол и газ. Да използваме някои изключения, които Хърватия използва. Знаете, тази година поради пандемията те не трябва да покриват критерия за инфлация. Хубаво е и България да си договори някакви изключения, за да може да сме сигурни, че през 2024 г. ще сме пълноправни членове на еврозоната", коментира финансистът Красимир Катев.

Той допълни, че инфлацията е достигнала своя пик и би трябвало да се успокои.

"Като гледам прогнозите за края на годината и догодна в еврозоната и САЩ – анализаторите сякаш постигат консенсус около цифри 5.5-6% в еврозоната", допълни Катев.

"Ако се държим разумно, солидарно и грамотно управляваме процесите, ще го минем и това нещо. Ние сме минавали през какви ли не драми, все пак е имало война в съседния двор", припомни Хампарцумян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Ψψ

преди 1 година

Той пак ще краде

54

счети

преди 1 година

Този мазен и крадлив банкер защо още обикаля медиите да се прави на умен. Съдираше кожите на клиентите на булбанк, сега иска да съдират кожата на всички българи. Аман от предатели.

53

Анонимен

преди 1 година

Вземат ли и правото да печатаме пари ,края на ......

fallback