Снимка: Pixabay
fallback

Украйна разполага с големи запаси от зърно на територията, която продължава да е под неин контрол, за да изхранва населението в тези райони и има достатъчно гориво, за да задоволи всекидневните нужди на фермерите, каза днес зам.-министърът на земеделието Тарас Висоцки, предаде Ройтерс.

Миналия месец Киев сигнализира, че руските сили са откраднали „няколкостотин хиляди тона“ зърно в районите на Украйна, които са окупирали от началото на инвазията на 24 февруари, и това може да се отрази върху продоволствената сигурност на местното население.

Кремъл отрече тези обвинения.

Днес Висоцки каза, че „ние имаме около 25 милиона тона зърно и маслодайни семена на склад. Що се отнася до временно завладяната територия, там има около 1,3 милиона тона зърно“.

От гледна точка на осигуряване на храна (зърно и зърнени храни) за 40 милиона украинци, имаме достатъчно резерви в контролираните територии, добави зам.-министърът.

Той съобщи също, че през април Украйна е засилила износа на зърно по алтернативни маршрути, след като Русия блокира черноморските пристанища, и че очаква през май зърненият износ да се увеличи допълнително.

Заради войната украинският зърнен износ спадна до около 923 000 тона през април от 2,8 милиона тона през същия месец на миналата година, беше посочено в анализ на АПК-Информ тази седмица.

Според консултантската фирма износът на Украйна е включвал 768 486 тона царевица и 127 130 тона пшеница. Украйна е изнесла също 151 529 тона слънчогледово олио и 169 681 тона маслодайни семена, главно слънчоглед.

През 2020/21 г. Украйна е била четвъртият по големина световен износител на зърно и е продала зад граница 44,7 милиона тона, по данни на Международния съвет за зърнени култури./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Да -а

преди 1 година

На война наистина ама много се лъже!

17

Никой

преди 1 година

Това зърно на Украйна няма да и трябва населението намалява всеки ден

16

баба мара

преди 1 година

както западът окраде имуществото на русия и руснаците с двоино гражданствотака сега русия да си присвои зърното на украина и да го продава на добри цениза да си компенсира щетите

fallback