Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Украинската държавна компания за атомна енергия "Енергоатом" каза, че руски ракети са прелетели днес на ниска височина над най-голямата в Европа атомна електроцентрала - Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, и повтори предупрежденията си, че руската инвазия може да доведе до "ядрена катастрофа", предаде Ройтерс.

Oще по темата
"Енергоатом" издаде поредното предупреждение за рисковете, свързани с руската инвазия, в деня, в който се отбелязва 36-ата годишнина от ядрената катастрофа в Чернобилската АЕЦ - най-тежката промишлена авария в световната история.

Компанията каза, че крилати ракети са прелетели над Запорожката АЕЦ по време на въздушен удар, при който според местните власти е била поразена търговска града в град Запорожие. Най-малко един човек е загинал.

"Ракети, летящи на ниска височина направо над комплекса на Запорожката АЕЦ, където има седем енергоблока с огромно количество ядрени материали, представляват сериозен риск" каза и.д. директор на "Енергоатом" Петро Котин.

"В крайна сметка ракетите може да ударят един или повече ядрени обекта, а това заплашва с ядрена и радиационна катастрофа целия свят", добави служителят.

Според "Енергоатом" руските сили, които окупираха атомната централа на 4 март, държат там тежки оръжия и боеприпаси.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 2 години

Ами да вземат запорожци да пишат писмо до султана...

35

Анонимен

преди 2 години

Ниско летящи крилати ракети,които даже не са управляеми за тях трябва да имат международни подписани договори за застраховки и за не използване,като освен това щом са ги използвали в зоната на действаща ядрена централа в която си разположили,струпали тежки оръжия и боеприпаси,ако са С-400 или някои по крилати от тях що летят как по-тежки от тях,а това се равнява в района на построена голямата Запорожката централа с 7 енергоблока с много ядрени материали това е опасност от неконвенциално ядрените

34

Анонимен

преди 2 години

Спокойно, скоро ще прелитат над най-голямата АЕЦ на СССР2 и това ще си е вътрешен проблем))

fallback