Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура продължава разследването срещу 9 строителни фирми у нас. Те са заподозрени в злоупотреби с европейски средства чрез неистинни документи.

Още при посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши повдигна завесата към разследванията на Люксембург у нас.

По информация на Bulgaria ON AIR 8 от разследваните фирми са със седалища в София. Сред тях е "КВП Консулт" –- регистрирана в жилищен блок в квартал "Люлин". По документи там се помещават общо 51 фирми.

На посочения в интернет телефон също не отговаря лице от фирмата. В същото каре в "Люлин" се намират още 3 фирми, разследвани от прокуратурата.

На адреса на "Амбър Ойл" са регистрирани общо 38 фирми. Никой от живеещите обаче не знае в блока да има дори една, свързана със строителна дейност.

Подобна е ситуацията и в съседство. На адреса на "Евалон 1" са регистрирани още 46 компании. 49 фирми са регистрирани и на адреса на "Нова строй тийм".

Собственик на фирмата, според Търговски регистър, е Стойко Захариев. Лица със същата фамилия по документи ръководят други две от разследваните фирми – "Амбър Ойл" и "ТК Дрийм Билд". И на техните адреси Bulgaria ON AIR не откри никого. Подобна е ситуацията и при Научно-техническия съюз по строителство - Консултинженеринг, който по регистър се помещава в центъра на София.

Единствената фирма, която отговаря на адреса, на който е записана, е "Интерпром". И с нейния собственик, който е сред разследваните в Люксембург лица, Bulgaria ON AIR не успя да осъществи контакт. Той и всички останали притежатели на изброените фирми, са заподозрени за източване на евросредства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" чрез създаване на организирана престъпна група.

По информация на Bulgaria ON AIR европейското разследване е независимо от българските органи и в него не участват български служби. Миналата седмица са претърсени над 25 адреса в София и други градове от страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase