Снимка: БГНЕС

Вериги супермаркети в Гърция обявиха днес, че въвеждат ограничения за това колко брашно и слънчогледово олио могат да купят клиентите, като посочиха, че става дума за превантивна стъпка, след като се наблюдава повишаване на търсенето заради безпокойства, че доставките ще бъдат засегнати в резултат на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Руската инвазия в Украйна доведе до скок в цените и опасения за недостиг на продукти в различни индустрии в ЕС. Русия и Украйна са ключови доставчици на слънчогледово олио и пшеница.

След подобни мерки в Испания и Италия, четири гръцки вериги супермаркети - AB, Sklavenitis, Kritikos и My Market, заявиха, че ограничават тази седмица покупките онлайн и в някои случаи в магазините на брашно и на слънчогледово олио. Веригата АВ посочи, че слага ограничение от три пакета брашно и три бутилки олио на клиент.

Главният секретар за търговията и защита на потребителите Сотирис Анагностопулос посочи пред телевизия Ант1 днес, че търсенето на някои продукти е нараснало тройно през последните седмици, тъй като потребителите се запасяват. Правителството каза тази седмица, че засега няма недостиг на продукти. Служители в три от веригите супермаркети потвърдиха това за положението днес.

"Причината за ограничението на тези продукти е само предпазна, тъй като нашите клиенти са обезпокоени от войната в Украйна", посочи пред Ройтерс служител от веригата супермаркети АВ, пожелал анонимност. "Искаме да сме сигурни, че ще можем да удовлетворяваме потребностите на нашите клиенти и в бъдеще".

Служители и в другите три вериги супермаркети също казаха пред Ройтерс, че са наложили ограничения за покупките на брашно и слънчогледово олио./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase