Снимка: БГНЕС

Хора от най-близкия кръг на Владимир Путин в Кремъл планират да го отровят и дори са му избрали наследник на президентския пост. Това твърдят представители на Главната дирекция на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна. Целта на тази група е да отстрани Путин от власт възможно най-скоро и да възстанови икономическите връзки със Запада. „Заговорниците“ са и противници на войната, но поради страх от отмъщение, не изразяват гласно мнението си пред президента.

Според доклада на разузнаването високопоставените приближени до президента са уплашени от въздействието на войната и последвалите санкции върху руската икономика.

Украинското разузнаване твърди, че вече е избран наследник на Путин в лицето на директора на ФСБ Александър Бортников.

Агенцията предполага, че загубите, понесени от чеченските сили в северната част на страната, може да са повлияли на предполагаемия заговор.

Този уикенд Украйна заяви, че част от прословутата чеченска бойна ескадрила е била изпратена обратно в Русия, след като много от техните бойци са били убити.

Кой е Бортников?

Предположението, че Бортников е човекът, който ще замени Путин, е изненадващо като се има предвид как двамата мъже са развивали кариерите си паралелно и заедно. И двамата са служили в КГБ в Ленинград, преди Бортников да поеме същото звено, но с друго име.

ФСБ на Бортников е едновременно мозъкът и сърцето на режима на Путин, „държава в държавата“, според задълбочено разследване на Центъра по досиетата.

В момента, обаче, Бортников е в немилост заради груби грешки при разузнаването преди войната в Украйна.

Путин вече уволни осем генерали в опит да прехвърли вината за над 15-те хиляди убити руски войници само за 25-те дни военни действия. Президентът дори публично ги нарече „предатели“ и „измет“, които не са били лоялни към Москва.

Според украинското разузнаване „елитните заговорници“ са избрали 70-годишния Бортников, защото вярват, че той може да оглави възстановяването на икономическите връзки със Запада.

Елитът е притеснен от опцията Русия да се превърне в държава, отбягвана от Запада, със запорирани къщи, банкови сметки и яхти, без възможност да пътуват и да развиват бизнеса си зад граница.

Смята се, че Бортников има мрежа от вътрешни лица, работещи и живеещи в Украйна, където той управляваше мрежа от агенти в продължение на много години.

Роденият в Урал безмилостен шпионин отдавна е един от най-близките сътрудници на Путин, който играе ключова роля в изграждането на Русия след съветската епоха.

Различни слухове свързват Бортников и отличните стратегии на украинските генерали, получили информация за настъплението на чеченската армия, която се върна безславно в страната си с огромни загуби на хора и техника. Счита се, и че именно шпионинът стои в основата на теча на информация към приближени на украинския президент Володимир Зеленски за осуетените множество опити за убийството му.

Смята се, че Зеленски е оцелял в поне четири сериозни опита за убийство./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase