Снимка: БГНЕС

Възможна повреда в двигателя е евентуалната причина за катастрофата на пътническия самолет на China Eastern Airlines. Това съобщи китайският вестник "Huanqiu Shibao".

Още по темата
Експертът по авиация и главен редактор на изданието "Aerospace Knowledge" Ван Янан заяви, че сега е твърде рано да се правят окончателни заключения, тъй като трябва да се разчетат показанията на черната кутия.

"Съдейки по информацията за самолета, нямаме данни за разговорите на пилотите с диспечерите. С голяма вероятност може да се каже, че самолетът е получил повреда в двигателя на крейсерска височина, в резултат на което пилотите са загубили контрол над самолета", каза той. "След това самолетът е започнал бързо да губи височина, което е довело до катастрофата. Това е много сериозна техническа повреда", добави експертът. "За да се говори за конкретни причини, трябва да се проучат данните от черните кутии", добави Ван Янан.

Междувременно се появиха подробности относно катастрофата. Самолетът падна на хиляди метри за три минути, показват данните от тракера.

Според данни на FlightRadar24, самолетът е пътувал на 8870 метра, но две минути и 15 секунди по-късно е регистриран на височина от 2766 метра. Последната получена информация за полета е от 14:22 местно време, когато той е на височина от 982 метра.

Самолетът Boeing 737-800 е бил на седем години, според уебсайтовете за проследяване. Това е моделът предшественик на линията Boeing 737 Max - самолетите, участвали в смъртоносни катастрофи в Индонезия през 2018 г. и Етиопия през 2019 г.

Китай забрани този модел след тези катастрофи.

Boeing публикува изявление за катастрофата на MU5735, в което се казва: "Ние сме запознати с първоначалните медийни съобщения и работим за събиране на повече информация".

Инцидентът е най-голямата самолетна катастрофа в Китай от 12 години насам. През 2010 г. пътническият самолет Embraer-190, изпълняващ полет VD8387 от Харбин до Ичун, прескача пистата в условията на мъгла и се разбива на земята, след което корпусът му се разделя на две части и се запалва.

В самолета са пътували общо 96 души, от които 44 са загинали, а 52 са били ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase