Когато тримата руски космонавти пристигат на Международната космическа станция (МКС), облечени в жълти скафандри със сини акценти, някои виждат в това послание, че носят цветовете на украинското знаме, предаде Асошиейтед прес.

Космонавтите Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков пристигнаха в петък вечерта на МКС, около три часа след изстрелването на ракетата "Союз-2.1а" с космическия кораб "С. П. Корольов" от космодрума Байконур в Казахстан, предаде БТА.

Малко след пристигането им Артемиев обори това твърдение. Космонавтът обясни, че всеки екипаж избира цвета на скафандрите около шест месеца преди изстрелването, защото те трябва да бъдат ушити индивидуално. И тъй като са възпитаници на Московския държавен технически университет "Бауман", и тримата са избрали цветовете на престижното учебно заведение.

"Няма нужда да търсите скрити знаци или символи в униформата ни", заяви Артемиев в изявление в канала на руската космическа агенция в Телеграм. "Цветът е просто цвят. Той не е свързан по никакъв начин с Украйна".

Откакто Русия нахлу в Украйна преди малко повече от три седмици, много хора използват украинското знаме и цветовете му, за да покажат солидарност със страната.

По повод скафандрите Олег Артемиев каза още, че в склада е имало много жълт материал и "това е причината, поради която трябваше да носим жълто".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase