Снимка: Pixabay/StockSnap

Членовете на Камарата на представителите на американския Конгрес приеха днес законопроект за забрана на расовата дискриминация, основаваща се на прическата, предаде Франс прес.

Законопроектът цели по-специално да защити афроамериканците, които са жертва на правила, налагащи им определени прически, по-специално на работното място или в училище.

"Като цветнокожа жена аз обожавам плитките, знам какво е да се почувстваш отхвърлена заради прическата", каза парламентаристката от щата Мисури Кори Буш малко преди самото гласуване.

Примерите за този тип дискриминация има доста в САЩ. Така например в края на 2019 г. тийнейджър от Тексас беше отстранен временно от училище и заплашен с изключване, ако не отреже плитките си, преценени като прекалено дълги. А по време на училищен турнир по борба през декември 2018 г. съдия нареди на ученик да си отреже косата под заплахата от дисквалификация, като се аргументира, че прическата му не е по правилата на спортната дисциплина.

Критици на законопроекта, сред които и републиканецът Джим Джордан, обвиниха демократите, че чрез него се опитват да отклонят вниманието на хората от проблеми, които вълнуват американците, като инфлацията или цените на горивата.

Законопроектът вече получи подкрепата и на президента Джо Байдън. Сега той предстои да бъде внесен в Сената, където съдбата му ще е неясна./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase