Снимка: Pixabay
fallback

Смята се, че пациентка от САЩ е първата жена, излекувана от ХИВ. Тя е третият човек, който се е изчистил от вируса.

Пациентката е била лекувана от левкемия, когато е получила трансплантация на стволови клетки от човек с естествена резистентност към вируса, причиняващ СПИН.

Жената вече е свободна от вируса от 14 месеца.

Но експертите казват, че използваният метод за трансплантация, включващ кръв от пъпна връв, е твърде рискован, за да бъде подходящ за повечето хора с ХИВ.

Случаят на пациента беше представен на медицинска конференция в Денвър във вторник и е първият път, когато се знае, че този метод е бил използван като функционално лечение за ХИВ.

Пациентката е получила трансплантация на кръв от пъпна връв като част от лечението на рака и оттогава не е имала нужда да приема антиретровирусната терапия, необходима за лечение на ХИВ.

Случаят е част от по-голямо американско проучване на хора, живеещи с ХИВ, които са получили същия тип кръвна трансплантация за лечение на рак и сериозни заболявания.

Трансплантираните клетки, които са били избрани, имат специфична генетична мутация, което означава, че не могат да бъдат заразени с вируса на ХИВ. Учените смятат, че имунната система на реципиентите може да развие резистентност към ХИВ в резултат.

Лечението на жената включвало кръв от пъпна връв, за разлика от двата предишни известни случая, при които пациентите са получавали възрастни стволови клетки като част от трансплантации на костен мозък.

Кръвта от пъпна връв е по-широко достъпна от използваните преди това възрастни стволови клетки и не изисква толкова близко съответствие между донора и реципиента.

Шарън Люин, новоизбраният президент на Международното общество за СПИН, предупреди, че методът на трансплантация, използван в този случай, няма да бъде жизнеспособно лекарство за повечето хора, живеещи с ХИВ. Но добави, че случаят "потвърждава, че излекуването на ХИВ е възможно и допълнително укрепва използването на генна терапия като жизнеспособна стратегия за лечение на ХИВ."

Констатациите около този най-скорошен казус все още предстои да бъдат публикувани в рецензирано списание, така че по-широкото научно разбиране все още е ограничено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 години

В Япония и Китай нямат забрана за експериментация с човешкко ДНК. От там ще дойде и лечението на много болести докато тук в ЕС и Запада като цяло се свеним да правим генна терапия. В Япония имат вече принтери за кожа, с които могат да принтират кожа върху пострадали с висока степен на изгаряния. В Китай се опитват да създават органи от мастна тъкан. Живеем 70г в миналото на медицината защото "генната терапия била зле" но ще излекува рак, СПИН, паркиносон, мозъчни и гръбначни увреждание итн!

9

Анонимен

преди 2 години

До 8-Разбира се, че това е 100% ключът към решаване на всички здравни проблеми, даже е ключът към безсмъртието- ето, св.Петър ви чака да ви го даде.

8

3

преди 2 години

Контингентът на днес.бг и като цяло повечето хора нямат идея какво е ГМО. Просто са чули, че всичко, на което е манипулирано ДНК е лошо. Нямат идея, че това на 100% е ключът към решението на всички здравословни проблеми и стареенето. Нямат идея, че хората манипулира гените на животни и растения откакто свят светува. Едвам са избутали биологията от 7-ми клас, но иначе са категорични и компетентни, както по всички въпроси.

fallback