Снимка: БГНЕС
fallback

Косовската академия на науките и изкуствата (ANUK) предупреди днес за опасността от дестабилизация в региона поради, както твърди, "рециклиране на политиката на Сърбия спрямо Косово и Западните Балкани".

В днешното си съобщение към местната и международната общественост ANUK оцени, че Сърбия със своята "дестабилизираща политика в Западните Балкани" очертава "тъмни перспективи" за региона и предупреди, че ситуацията може да ескалира през следващите дни и месеци.

„Тези тъмни перспективи, които Сърбия очертава за региона, може да се засилят през следващите дни и месеци, защото сръбското общество, държавата и нейните институции, въпреки постоянната подкрепа от Запада, не са реформирани, демократизирани или обезопасени от великосръбските националистически идеи“, каза академията в изявлението.

Опасност от "политически влияния, финансирани от Русия и Китай, ANUK вижда в съвместния проект на Северна Македония, Албания и Сърбия "Отворени Балкани".

„В този контекст сръбските инициативи за „мини Шенген“ и проекта „Отворени Балкани“ трябва да се разглеждат като открита пречка пред Европейския съюз и като пространство за нови политически и икономически пробиви на Русия и Китай на Балканите чрез засилване на ролята на Сърбия и изключване на Косово от всички регионални процеси“, се казва в изявлението.

Според ANUK „Отворени Балкани“ биха могли да повлияят на маргинализацията на ролята на албанския политически фактор в Северна Македония, а членството на страната в НАТО, според Академията, се разглежда от някои в Скопие като „възможност за извършване на структурни промени във вътрешните и външните политики като сближаване със Сърбия и игнориране на вътрешния албански фактор“.

„Академията също така смята, че инициативата „Отворени Балкани” и асиметричната ос Белград-Скопие-Тирана ще повлияят албанците в Северна Македония да не бъдат релевантен фактор във вътрешната и външната политика на тази страна, тъй като тяхната тежест в правителството в Скопие се опитва да я замени с пряко сближаване с Тирана“, се казва в изявление на косовската академия.

Според нея Сърбия продължава да прилага стратегията да разчита на Русия и Китай за разпалване на междуетнически конфликти. В този контекст тя припомня изявлението на специалния пратеник на САЩ за Балканите Габриел Ескобар, според който пропагандираните в Белград идеи за „сръбски свят“ са всъщност идеи за „руски свят“.

Висшата научна и художествена институция на Косово оценява, че Западът има погрешно отношение към Сърбия след падането на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич.

„Академията заключава, че настоящата ситуация в Западните Балкани, включително Косово, трябва да подтикне Запада да формулира по-ясна стратегия по отношение на Сърбия, нейните дестабилизиращи тенденции и съюзите с Русия и Китай. Академията също така смята, че подходящо решение за региона на Западните Балкани може да бъде приближаването на отделните страни към ЕС и НАТО“, се казва в изявлението на ANUK./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 2 години

До Умен - Само Т--ПАК като теб може да мисли , че като пуснеш чужди сили през твоя двор да нападнат съседа ти ще те направи много обичан и уважаван ! Добро съседство се гради на база ДОВЕРИЕ , УВАЖЕНИЕ и съседска ПОДКРЕПА , а не като го играеш К--ВА !!

35

Стоян

преди 2 години

Последното изречение от статията означава , че Албания трябва да бъде отделена от РСМ по пътя и към Европейския съюз и успешно да започне преговори за присъединяване . След 10 - ина години когато това се случи и всички шиптъри в РСМ си извадят Албански паспорти а останалите Български ще останат една шепа сърбоманчета ...

34

Анонимен

преди 2 години

Албанците вече са тук , в едно село три парцела един до друг, спретнати сглобяеми къщички ,а в двора - албански знамена ! Говорете тука и разтягайте локуми колко сме велики ,какви били тия и ония ,а хората действат !

fallback