Снимка: БГНЕС

Pfizer прогнозира над 50 млрд. долара продажби през 2022 г. на своята ваксина и терапевтичен продукт за Covid-19, като гигантската фармацевтична компания отчете над два пъти увеличение на годишната си печалба поради силните продажби на ваксини.

Pfizer, която заедно с германската компания BioNTech спечели одобрение за първата ваксина за противодействие на смъртоносния вирус, вижда малко по-ниски приходи от 2022 г. за ваксината в сравнение с току-що приключилата година, но голям приток на приходи от Paxlovid, хапчето на компанията за COVID-19.

"2021 г. беше преломна година за Pfizer", заяви главният изпълнителен директор Алберт Бурла в изявление. "Успехите ни във воденето на борбата с COVID-19 не само направиха положителна промяна в света; вярвам, че те промениха из основи компанията ни завинаги."

Още по темата

Pfizer отчете годишна печалба в размер на 22 млрд. долара, което е повече от два пъти повече от нивото за 2020 г. Годишните приходи са се увеличили почти двойно до 81,3 млрд. долара, като 36,8 млрд. долара са от ваксината за COVID-19.

Резултатите са последните, които показват как коронавирусът е променил Pfizer, която преди година прогнозираше едва 15 млрд. долара продажби на ваксините за COVID-19 през 2021 г. и в крайна сметка продаде повече от два пъти повече, след като многократно повиши прогнозата.

За 2022 г. Pfizer очаква 32 млрд. долара приходи от ваксините за COVID-19 и 22 млрд. долара приходи от Paxlovid.

Бурла заяви, че в момента компанията работи по нов кандидат за ваксина за COVID-19срещи щама Омикрон, както и по ново "потенциално перорално лечение за Covid-19 от следващо поколение".

Компанията очаква да произведе 120 млн. лечебни курса за Paxlovid, като 6 милиона от тях ще бъдат произведени през първото тримесечие, а 30 милиона - през първата половина на 2022 г.

Учените на Pfizer "продължават да наблюдават вируса Covid-19 и смятат, че е малко вероятно той да бъде напълно изкоренен в обозримо бъдеще", каза Бурла.

"Въпреки това сега разполагаме с инструменти - под формата на ваксини и лечения - които вярваме, че ще ни позволят не само да управляваме по-добре пандемията, но и да помогнем на държавите да преминат в ендемична фаза", каза Бурла. "С други думи, вярваме, че тези инструменти ще ни помогнат да се върнем към нормалния живот и да прекарваме време със семейството и приятелите си, да пътуваме, да посещаваме закрити заведения и концерти и да се наслаждаваме на много други дейности, като същевременно намалим риска от прекомерно натоварване на болниците и системите за здравеопазване по света." /БГНЕС, АФП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase