Снимка: БГНЕС
Учени от Израел потвърдиха, че четвъртите дози от ваксините Pfizer и Moderna срещу COVID са само "частично" ефективни срещу щама Омикрон, съобщи БГНЕС.
 
Екип от Медицински център Шеба близо до Тел Авив през декември започва мащабно проучване на ефекта от четвъртата доза. 154 болнични служители са били инжектирани с препарата на Pfizer, и 120 други доброволци с дози от Moderna.
 
Предварителните резултати от изпитването "показват, че ваксините са безопасни и произвеждат значително количество антитела, но са само частично ефективни при защита срещу варианта Омикрон", се казва в изявление на болницата.
 
Професор Гили Регев-Йочай, който ръководи изследването, съобщава, че въпреки повечето антитела след прилагане на четвърта доза тя осигурява "само частична защита срещу вируса" за заразените с Омикрон.
 
Ваксините са били "изключително ефективни срещу по-ранните варианти на вируса", отбеляза Регев-Йочай.
 
Израел беше сред първите държави, които започнаха масови кампании за имунизация. Още миналото лято в страната се предлагат бустерни дози.
 
Повече от 537 000 израелци са получили четвърта доза ваксина, а повече от 80 процента от пълнолетното население на страната има две ваксини.
 

Коментари Напиши коментар

70

"Ваксини"

преди 1 година

Ако "ваксините" са ефективни защо тогава "ваксинираните" се страхуват от неваксинираните? Ако наистина "ваксините" предпазват, тогава неваксинираните не биха били заплаха за "ваксинираните" От какво точно се страхуват "ваксинираните" ? Къв тогава им е проблема с неваксинираните?

69

Вярващ на медиите

преди 1 година

Не е вярно, ваксините са 100% ефективни и носят 100% имунитет. Така казаха Ани Салич и Виктор Николаев, а те знаят най-добре!

68

Анонимен

преди 1 година

Умират много хора, заради психозата по медиите. От страх не отиват да се прегледат дори...