Снимка: БГНЕС

Бившият папа Бенедикт XVI поиска прошка за сексуалните посегателства над деца, извършени по времето, когато е заемал висши длъжности в католическата църква.

"За пореден път мога само да изразя пред всички жертви на сексуални посегателства дълбокия си срам, дълбоката си скръб и сърдечната си молба за прошка", заяви 94-годишният духовник в писмо, публикувано от Ватикана.

"Имах големи отговорности в католическата църква. Още по-голяма е болката ми заради злоупотребите и грешките, които се случиха на различни места по време на моя мандат".

Помощниците на бившия папа Бенедикт XVI отхвърлиха във вторник твърденията, че съзнателно не е предприел действия да спре четирима свещеници, обвинени в сексуални посегателства над деца в Мюнхен през 80-те години на миналия век, предава БГНЕС.

"Експертният доклад не съдържа никакви доказателства за неправомерни действия или заговор за каквото и да е прикриване. В качеството си на архиепископ кардинал (Йозеф) Ратцингер не е участвал в прикриването на каквито и да било актове на злоупотреба", заявиха неговите помощници в отговор, изготвен от името на 94-годишния кардинал до германската прокуратура миналия месец.

По късно Бенедикт XVI благодари на своя приемник папа Франциск за подкрепата след обвиненията, че бившият понтиф не е предприел действия срещу свещеници педофили, докато е бил архиепископ на Мюнхен.

В писмо в отговор на германското разследване, публикувано миналия месец, 94-годишният Бенедикт написа: "Особено съм благодарен за доверието, подкрепата и молитвата, които папа Франциск лично ми изрази."

БГНЕС припомня, че разследвания в САЩ, Европа и Австралия разкриха многобройни случаи на сексуални посегателства срещу деца в редиците на католическата църква. Оказа се, че те са били прикривани в продължение на десетки години от страна на църквата.

В Германия през последните години поредица от разследвания разкриха широко разпространени злоупотреби с деца от страна на духовници.

През януари бе публикуван особено шокиращ доклад, който критикува бившия папа Бенедикт XVI за това, че си е затварял очите за злоупотреби от страна на свещеници, докато е бил архиепископ на Мюнхен от 1977 до 1982 г. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase