Снимка: БГНЕС

НАСА цели януари 2031 г. за планираната смърт на Международната космическа станция, когато ще изпрати лабораторията на стойност 150 милиарда долара в огнено спускане през атмосферата на Земята и ще разбие остатъците й в Тихия океан.

Общ преглед

Месец след като администрацията на Байдън потвърди, че ще удължи експлоатационния живот на станцията до 2030 г., НАСА публикува актуализиран план за преход за последните й години в орбита, тъй като фокусът се измества към ново поколение търговски космически станции.

"МКС навлиза в третото си и най-продуктивно десетилетие като новаторска научна платформа в микрогравитацията“, каза Робин Гейтенс, директор на станцията. "Това трето десетилетие ще е едно от най-продуктивните, основаващо се на нашето успешно глобално партньорство за проверка на технологиите за изследване на хората в подкрепа на изследването на дълбокия космос, продължаване на връщането на медицински и екологични ползи за човечеството и поставяне на основите за търговско бъдеще в ниска орбита на Земята."

Части от 109-метровата станция, чието строителство започва през 1998 г., ще оцелеят при повторното влизане в земната атмосфера и ще се пръснат около Пойнт Немо – гробище за космически боклук, което е въплъщение на "средата на нищото". Това е най-отдалечената точка от сушата в който и да е от световните океани, разположен в регион, известен като необитаемата зона на Южния Тихи океан, на 1670 мили от островите Питкерн.

Множество други космически отпадъци също се намират там, включително първата американска космическа станция Skylab, която беше изведена от орбита през 1979 г., както и космическата станция Мир, която беше изхвърлена през 2001 г. Пойнт Немо е кръстен в чест на измислената подводница авантюрист капитан Немо в книгата на Жул Верн "Двадесет хиляди левги под морето".

Поддържането на работата на станцията до 2030 г. ще осигури непрекъснато човешко присъствие в космоса за НАСА и нейните партньори - канадските, европейските и японските космически агенции - въпреки че петият партньор, Русия, не е потвърдил, че нейният сегмент от станцията може безопасно да се експлоатира след 2024. Последните технически проблеми, включително изтичане на налягане в руския сервизен модул, все още се проучват.

Отвъд станцията, изследователската работа на НАСА в ниска орбита на Земята ще се извършва чрез договори с търговски доставчици, които работят върху нови космически станции и други дестинации както за туристи, така и за учени.

Миналата година космическата агенция сключи договор за 140 милиона долара с Axiom, базирана в Тексас компания, която изгражда обитаем модул, който има за цел да прикачи към станцията до 2024 г., преди да се отдели през 2028 г., за да стане свободно летящ обект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase