Снимка: БГНЕС

Британският министър-председател Борис Джонсън засега "вероятно е в безопасност" въпреки унищожителния доклад за правителствените партита. Дългосрочното му бъдеще обаче "до голяма степен не зависи от него", тъй като полицията разследва твърденията, заявиха анализатори

В понеделник Джонсън се извини, след като правителството му беше разкритикувано за "пропуски в ръководството и преценката" да се разреши провеждането на партита в офисите му по време на локдауна.

Позицията му виси на косъм заради постоянните разкрития от края на миналата година насам, които доведоха до все по-бурни настроения сред депутатите.

В понеделник висшият държавен служител Сю Грей публикува своя доклад за твърденията, но в твърде смекчена версия, тъй като предаде най-сериозните обвинения на полицията за разследване.

Това даде на Джонсън известна възможност да си поеме въздух, но "като се има предвид колко много неща се разследват от полицията, това ще му навреди много силно", заяви пред АФП Саймън Ъшърууд, професор по политически и международни изследвания в Отворения университет.

„Вероятно той е в безопасност за следващия кратък период от време, но мисля, че вчерашният ден показа, че в този момент всичко е извън неговия контрол", добави той.

Сроковете "вероятно са по-скоро седмици, отколкото месеци", добави професорът.

Повод за срам

Въпреки че беше ограничена в изказването си, Грей все пак успя да отправи остър упрек към авторитета на министър-председателя, противопоставяйки поведението на правителствените служители на жертвите, които обществото направи по време на пандемията.

"Твърде малко се е мислело" за това колко подходящи са или ще бъдат събитията с алкохол, докато другите се придържат към правилата, неспособни да утешат болни и умиращи близки с ковид.

"Някои от събитията не трябваше да се случват. Други събития не трябваше да се развият така, както се развиха", добави тя.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Киър Стармър заяви, че фактът, че 12 от 16-те партита, включително едно в апартамента на Джонсън, са били обект на полицейска проверка, е "повод за срам".

Ананд Менон, професор по европейска политика и външни работи в Кралския колеж в Лондон, заяви, че Джонсън е "малко по-застрашен", отколкото преди публикуването на доклада. Според него обаче липсата на очевидни кандидати, около които депутатите да се обединят, помага на министър-председателя.

"Мисля, че една от причините той да е все още там, е именно, че депутатите му не са убедени в нито една от алтернативите.

Борис Джонсън създаде доста уникална електорална коалиция.

В парламентарната партия се признава, че е необходим някой толкова идеологически нееднозначен като Джонсън, за да се задържи тази коалиция заедно. Той е уникален с това, че може да се хареса на червените избиратели (в бившите крепости на лейбъристите) и на традиционните тори.

"Това очевидно не е случаят с никой от потенциалните му наследници", добави той.

Нерешителност за действие

Джонсън би могъл да се оттегли, ако "усети", че полицията разполага с компрометиращи доказателства, но по-вероятно е да бъде свален от собствените си депутати, каза Менон.

За да се случи това, 54 от тях трябва да изпратят писма за недоверие, за да предизвикат гласуване.

Тогава повече от половината от 359-те депутати на партията ще трябва да гласуват за освобождаването му от длъжност, което ще предизвика кампания за лидерство.

Но този процес може да се случи само веднъж в рамките на 12 месеца, което е още един фактор, с който разбунтувалите се депутати трябва да се съобразяват.

"Мисля, че много от депутатите вероятно смятат, че той трябва да си тръгне, но не са сигурни, че сега е съвсем подходящият момент за това. Така че има много силно колебание за действие", каза Менон.

"За някои от тях подходящото време е "да изчакат Мет" (полицията). За други е "да дочакат Сю Грей", за трети – да изчакат местните избори през май“.

Полицията разследва коктейл през май 2020 г. в градината на Даунинг стрийт, както и коледни празненства и среща с алкохол вечерта преди погребението на принц Филип.

Съобщава се, че персоналът е донесъл чанта, пълна с алкохол, и е танцувал до малките часове.

Впоследствие кралица Елизабет II беше снимана на погребението, седнала сама в параклиса в замъка Уиндзор, оплаквайки 73-годишния си съпруг.

По-късно Даунинг стрийт се извини на монарха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase