Снимка: БГНЕС, архив

Европейският икономически растеж се забави рязко през последното тримесечие на 2021 г.

Причината е новата силна вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея отново рестриктивни мерки в голяма част от държавите на стария континент, показват предварителни данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт в еврозоната се повиши през последното тримесечие на 2021 г. с едва 0,3% спрямо третото тримесечие, когато беше отчетен солиден растеж от 2,3 на сто. В рамките на целия Европейския съюз растежът на БВП се забави до 0,4% от 2,2% през предишното тримесечие.

Рязкото забавяне на икономическата експанзия в края на миналата година се дължеше най-вече на изненадваща силното свиване на БВП на Германия с 0,7% на тримесечна база, както и на спада на австрийския БВП с 2,2% и на този на Латвия с 0,1 на сто.

В същото време испанската икономика нарасна на тримесечна база с цели 2%, френската - с 0,7%, а тази на Италия - с 0,6 на сто, предаде БНР.

Въпреки забавянето на европейската икономика през последното тримесечие, БВП на еврозоната нарасна през периода октомври - декември спрямо края на 2020 г. с 4,6%, а на целия ЕС - с 4,8%. Това представлява подобрение спрямо растежа на годишна база през третото тримесечие съответно с 3,9% и с 4,1%, но след силен скок съответно с 14,4% и с 13,8% през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период година по-рано, когато беше и най-сериозната икономическа криза в резултат на коронаврусната пандемия.

Германският БВП нарасна през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано с едва 1,4%, но италианската икономика скочи с 6,4%, френската - с 5,4% и испанската - с 5,2 на сто.

Според предварителната оценка на Евростат икономиките на ЕС и в частност на еврозоната успяха да нараснат на сезонно и календарно изгладена база през цялата 2021 г. с 5,2%.

Редица икономистите очакват предизвикателно първо тримесечие на 2022 г. за стария континент поради разпространението на коронавирусния вариант Омикрон, което обаче да бъде последвано от силно възстановяване, започващо през пролетта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase