Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Компенсации заради скъпата електроенергия се очаква да бъдат получени от декември тази година до края на март 2022 г. В предложението за подпомагане ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар.

Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на пресконференция. Всички предложения ще се обсъдят в Министерския съвет. Схемите ще продължат да се доразработват.

Компенсациите за електроенергията ще се изчисляват спрямо реалната борсова цена в сегмента "ден напред" за юли. Това е базата, от която се тръгва, т.е. 185,59 лева на мегаватчас. Консуматорите, които са подписали дългосрочни договори под тази цена, няма да получат компенсации.

Размерът на компенсацията ще бъде 75% от разликата между базова цена и реална средномесечна борсова цена за съответния месец, но не повече от 30 на сто от реалната цена, предаде БТА. Очаква се общият ресурс за компенсации да надхвърли 1,5 милиарда лева.

Обмисляме всички възможни мерки за балансиране и устойчивост на енергийната ни система. Това се отнася и за КЕВР, увери Николов.

15% е ръстът в производството на електроенергия в България, а 4% - на консумацията.

Относно увеличението и в цената на парното за столичани, Николов призова във възможно най-кратки срокове да се предприемат стъпки за оздравяване на "Топлофикация София".

 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 6 месеца

Значи слави ще дава милиони на милионерите )и вероятно на ромите защото само те се включват с многото изисквания на социалните)

23

Анонимен

преди 6 месеца

Енергийнобедните бизнесментета ще получат енергийни помощи. Каква пазарна икономика, какви 5 лева?

22

КОГО ЛЪЖЕШ НИНОВА ..

преди 6 месеца

КАКВИ ПРОВЕРКИ И КАКВИ "ИЗЛИШЪЦИ " ЩЕ ТЪРСИШ.....КОГАТО ВМЕСТО ДА ПОВИШИТЕ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ --СНАСЯШ ПАРИ "НА МОНОПОЛИТЕ" , КОИТО ВЕЧЕ СТРИЖАТ НАРОДА С ЕЖЕИДНЕВНОТО ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И ГОРИВАТА....??!--ТИ СИ ЛЪЖЕЦ , НИНОВА И ПЛАГИАТСТВАШ С ТАКА УТВЪРДЕНИТЕ ВЕЧЕ МЕРКИ ОТ ГЕРБ И БОРИСОВ...!..Мислиш ли , че не разбираме дърта краво...221