Снимка: БГНЕС

Това може би е най-голямото бракоразводно дело в британската юридическа история - споразумение за повече от 500 милиона паунда с участието на шейха на Дубай и неговата отчуждена съпруга.

Във вторник Върховният съд на Обединеното кралство присъди еднократно споразумение от £251,5 милиона на принцеса Хая Бинт Ал-Хюсеин - 47-годишната дъщеря на бившия крал на Йордания Хюсеин.Тя е най-младата от шестте съпруги на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум - мултимилиардерът владетел на Дубай, министър-председател на ОАЕ и влиятелен собственик на компании за залози за конни надбягвания.

Решението предоставя на принцеса Хая суми за покриване на разходите за управление на два имота за няколко милиона паунда - един до лондонския дворец Кенсингтън, както и основната й резиденция в Егам, Съри.

Предвидени са и значителен "бюджет за сигурност", както и почивки, заплати и настаняване както за медицинска сестра, така и за бавачка, бронирани превозни средства за семейството, както и разходи за поддръжка на различни понита и домашни любимци.

Съдът  е присъдил и обезпечени плащания от £5,6 милиона годишно на всяко от двете й деца - 14-годишна дъщеря и деветгодишен син. Те трябва да бъдат осигурени с гаранция от £290 милиона.

"В страх за живота си"

Тази дългогодишна битка за попечителство хвърли светлината на прожекторите върху обикновено затворения свят на близкоизточните кралски семейства.

Принцеса Хая избяга от Дубай във Великобритания с децата си през 2019 г., заявявайки, че се страхува за живота си, след като разбира, че шейх Мохамед преди това е отвлякъл две от другите си дъщери - Шейха Латифа и Шейха Шамса - и ги е върнал обратно в Дубай против волята им. .

72-годишният шейх Мохамед, който също е гигантска фигура в света на конните надбягвания, отрече отвличанията - въпреки решението на Върховния съд от 2020 г., според което те по всяка вероятност са верни. Той публикува и стихотворение, наречено "Живяхте, умряхте", за което се смята, че заплашва принцесата, тъй като шейхът разбира, че тя има връзка със своя бивш бодигард от британската армия.

Принцеса Хая продължи да получава заплахи, след като се премести във Великобритания, като съобщението: "Можем да се свържем с вас навсякъде". Оттогава тя е похарчила огромни суми за сигурност от страх, че децата й ще бъдат отвлечени и върнати обратно в Дубай.

Върховният съд постанови тази година, че шейх Мохамед е хакнал незаконно мобилните телефони на принцеса Хая, нейните бодигардове и нейния юридически екип, който включва баронеса Шакълтън.

Хакът е направен с помощта на инвазивен шпионски софтуер, наречен Pegasus, който заразява целеви телефони и е произведен от израелската фирма NSO Group. Шейх Мохамед казва, че не е притежавал данни за принцеса Хая, които са били хакнати и не е било предприето наблюдение с неговите изрични или подразбиращи се пълномощия. Въпреки това председателят на семейното отделение на Върховния съд в Обединеното кралство установи обратното.

В решението за развод съдия Мур реши, че предвид по-ранните си решения, принцесата и двете й деца са особено уязвими. Той каза, че се нуждаят от непроницаема сигурност, за да се гарантира тяхната постоянна безопасност в Обединеното кралство. Основната заплаха, пред която са изправени, не е от външни източници, каза той, а от баща им, човек, който има достъп до цялата тежест на държавата.

"За тези деца съществува ясен и винаги присъстващ риск, който почти сигурно ще продължи, докато не получат своята независимост", каза съдията. Що се отнася до принцеса Хая, той добави: "Ще остане ясен и винаги присъстващ риск за принцеса Хая до края на живота й, независимо дали е от шейх Мохамед или просто от нормални терористични и други заплахи".

На съда беше съобщено за оценка на сигурността, която определя риска за принцеса Хая и нейните деца като "сериозен". Впоследствие съдията присъди средства за покриване на текущите разходи за бронирани превозни средства за транспортиране на семейството.

Съдията от Върховния съд каза, че е направил всичко възможно, за да стигне до разумно заключение, като се има предвид "изключителното богатство и забележителния стандарт на живот, на който се радват тези деца по време на брака". Той каза, че случаят е "напълно необичаен".

Адвокатите на принцеса Хая настояха, че тя не е предявявала претенции за собствените си бъдещи нужди, но е била критикувана по време на съдебните изслушвания за огромните си разходи. Синът й, например, само на девет години, е получил три скъпи коли, тъй като е "свикнал да му дават коли като подаръци". Това, каза съдията, е основателна критика.

Присъдата включва доказателства, предоставени от принцеса Хая, че е била изнудвана от членове на нейния охранителен персонал заради афера, с която тя е имала с един от тях. Тя и направила няколко плащания на четирима от тези служители, някои от които са били от банковите сметки на децата й. За да коригира това, тя каза, че е продала бижута на стойност над £1 милион и оттогава е трябвало да продаде повече.

Шейх Мохамед от Дубай казва, че наследствените ценности, дадени на бившата му съпруга, ще й бъдат изпратени. Те включват балетни обувки, подарени й от световноизвестните танцьори Дам Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев. Той също така каза, че е премахнал онлайн стихотворението, което му се приписва и което принцесата възприема като заплаха за живота си.

Той каза, че не е имал намерение да наранява принцеса Хая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase