Общ преглед
Реставрираните Централни хали отвориха врати за софиянци. Мащабните ремонтни дейности са имали за цел да възстановят в оригиналния вид най-големия покрит базар в България.

Напълно възстановена и е вътрешността на основната зала, като са премахнати павилионите и терасите, които не съответстват на проекта на арх. Наум Торбов. Извършени са цялостна подмяна и възстановяване на покрива и освежаване на металната конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.

В хода на работата реставраторите са се натъкнали на множество неочаквани намеси по фасадата на сградата, която е паметник на културата. Специалистите са установили, че декоративните правоъгълни елементи под прозорците на Халите не са оригиналните, а са изработени от стиропор и газобетон и са лепени с теракол и цимент. Затова се наложило елементите да бъдат изградени отново със специална мазилка и на три слоя, за да не се напукат.

Реставраторите се натъкват и на бяла боя, нанесена на места, вероятно за да прикрива потъмнели участъци от варовиковите детайли. Нейното премахване също се е оказало предизвикателство, без да не се наруши целостта на камъка.

Амбицията е обновените хали да се превърнат в място не само за пазаруване, но и в център на културния и социалния живот в сърцето на София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар