Снимка: БГНЕС
fallback

Шефът на британското външно разузнаване във вторник призова разузнавателните служби на страната да се откажат от културата си на секретност и да си партнират с технологични фирми в борбата с враждебни държави, престъпници и екстремисти.

Ръководителят на MИ6 Ричард Мур заяви в рядко публично обръщение, че враговете на страната влагат "пари и амбиции в овладяването на изкуствения интелект, квантовите изчисления и синтетичната биология".

"Не можем да се надяваме да възпроизведем световната технологична индустрия, затова трябва да се възползваме от нея", заяви Мур, известен като "С" в правителството, в реч в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

"Не мога да подчертая достатъчно колко голяма промяна е това в културата, етоса и начина на работа на MИ6, тъй като традиционно разчитаме предимно на собствените си възможности."

Киберзаплахите от страна на престъпници, екстремисти и враждебни държави нарастват "експоненциално", предупреди Мур, който пое поста на ръководител на MИ6 миналата година.

"През следващите 10 години може да преживеем по-голям технологичен напредък, отколкото през миналия век, като разрушителното въздействие ще бъде равно на индустриалната революция", добави той.

"Това е гореща тема за МИ6."

Мур определи Китай, Иран и Русия - с които Великобритания има влошени дипломатически отношения - като държави, които будят особена загриженост.

"Адаптирането към един свят, засегнат от възхода на Китай, е най-големият приоритет за MИ6", каза той.

"Китайските разузнавателни служби са изключително способни и продължават да провеждат мащабни шпионски операции срещу Обединеното кралство и нашите съюзници. Пекин вярва на собствената си пропаганда за слабостите на Запада и подценява решимостта на Вашингтон. Рискът от китайска грешна преценка поради прекомерна увереност е реален", добави той.

Китай, критикуван от Лондон за отношението си към уйгурските малцинства и пълзящия авторитаризъм в бившата британска колония Хонконг, използва "дългови капани и капани от данни", за да упражнява глобално влияние, каза той.

"Дълговият капан" се отнася до това, че Китай извлича отстъпки, като например използването на пристанища, от държавите, които се присъединяват към инициативата за инфраструктура на "меката сила", когато те не изпълняват задълженията си по изплащане на заеми.

"Капанът на данните е следният: ако позволите на друга държава да получи достъп до наистина важни данни за вашето общество, с течение на времето това ще подкопае вашия суверенитет, вие вече няма да имате контрол върху тези данни", каза Мур пред Би Би Си преди да произнесе речта си.

Миналата година Великобритания предизвика възмущение в Китай, след като блокира участието на най-голямата телекомуникационна компания Хуауей в изграждането на широколентов 5G достъп, след като САЩ изразиха опасения за шпионаж.

Репутацията на MИ6 до голяма степен е изкована по време на Студената война със Съветския съюз.

Но Мур предупреди в речта си, че Русия на президента Владимир Путин остава "остра заплаха", като се имат предвид действията на Кремъл на границата с Украйна.

"Ние нямаме желание да бъдем противници на Русия, за да я подкопаваме или обграждаме. Но ще направим всичко, което е необходимо, за да запазим страната си в безопасност и да възпираме и защитаваме срещу целия спектър от заплахи, които Москва представлява", добави той.

Съществуват и "много паралели" между предизвикателствата, които поставят Русия, която Великобритания обвинява за двете атаки с отрова срещу опоненти в Лондон и Югозападна Англия, и Иран, каза Мур.

Великобритания ще продължи да "оспорва разработването от страна на Иран на ядрена технология, която няма никаква възможна гражданска употреба", обеща той и добави, че се надява на "дипломатически резултат" от продължаващите във Виена преговори, насочени към постигане на споразумение по този въпрос

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

JJIvanov warnings

преди 2 години

ЗАКОНА ЗА ДВижение по пътищата ИЗрично ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕто на предни и други стъкла на отвличащи вниманието на водача лепенки вкл НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ХОЛОГРАМНИ ОРЪЖИЯ!!!Вижте холограмни оръжия тип: Винетки , за ЗАСТРАХОВКА ; ЗА ТЕХ ПРЕГЛЕДИ.ХОлограмите се ползват за декодиране на огромни територии и за обемно следене и при заповед обсебване на водачи . Вижте обемно обсебени водачи по време на катастрофи. обсебващия обем се вижда като облак около водача.

29

JJIvanov Warnings

преди 2 години

Experts must to SEE bulgarian atni FAnerozoic EON hologrpahic weapons incl car ""ECO sticers""НАгли престъпници на власт в София принуждават пунктове за технически прегледи да лепят нагло престъпни анти земни ,анти слънчева система анти FAnerozoic eon holographic weapons like ЕКО СТИКЕРИ..ПОлзват се за трайно декодиране на бисоферната и неозойската охрани ..

28

Анонимен

преди 2 години

МИ6 явно е доста некадърна организация, щом не може да разпознае и залови досега и един китайски шпионин сред всички останали!

fallback