Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Юристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, са нарушили правилата на Световната банка, отнасящи се за служителите й. Те не са я уведомили, че е била обект на разследването и не са й дали възможност да отговори на направените от тях констатации, каза адвокатът на Георгиева, цитиран от Ройтерс.

Oще по темата

В писмо до изпълнителния съвет на МВФ адвокат Лани Брюър поиска от директорите да вземат предвид "фундаментални процесуални и материалноправни грешки" във връзка с доклада на адвокатската фирма „УилмърХейл“.

Тя е била наета от борда на Световната банка за разследване на нередности в данните за класацията "Да правиш бизнес" на държави според бизнес климата им.

В доклада на кантората „Уилмър Хейл“ се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г., Георгиева е оказала "неправомерен натиск" върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай, в момент, когато банката търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала.

Кристалина Георгиева отрече обвиненията, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

еф

преди 2 години

ама тая като фандъкова , все друг виновен , сътрудник на дс завършила политическа иконмика на социализма и планово соц стопанство те и затова са я взели общо взето управлението на глобалните пари е като в соц държава всичко да отива на едно място

18

Невен

преди 2 години

Не омаловажавайте процедурите. Те не случайно са измислени през годините, с цел справедлив процес/разследване. Първото нещо, което се гледа в съдилищата (от ТВ опит :)), как са събрани доказателствата. Ако не са законосъобрано събрани, ако ще глава и труп да внесат в съда няма значение. Та така. Наистина е гордост, да имаме сънародник на такъв пост.

17

Анонимен

преди 2 години

И Саддам Хюсеин се обясняваше, че няма химически оръжия, че няма ядрена програма, но не му помогна да не бъде обесен.

fallback