Снимка: архив, БГНЕС

Под лозунга: "В ада е по-хладно", стотици младежи преминаха в шествие през центъра на Милано, водени от шведската активистка Грета Тунберг. Те настояха за бързи действия за климата един месец преди решаващата конференция КОП26 в Глазгоу, предаде Франс прес.

След близо две години пандемия и ограничения, които ги принудиха да протестират само онлайн, те се завръщат, както вече го направиха миналия петък в Берлин заедно с Грета Тунберг - лицето на това движение, което изведе на улиците милиони хора от цял свят през 2019 г.

"Трябва да върнем вниманието към огромния проблем на климатичната криза", каза пред АФП 15-годишната Мария, облечена в бял защитен костюм и с лице, намазано със зелена боя.

"Толкова сме щастливи да се върнем на улицата", добавя италианската тийнейджърка.

Застанали начело на шествието, някои уважавани гости, включително Грета Тунберг и активистката от Уганда Ванеса Накате, пристигнаха в Милано на среща с 400 младежи от цял свят, събрани от ООН, за да представят своята визия за битката за климата преди конференцията КОП26 в Глазгоу през ноември.

"Светът се събужда и промяната идва, независимо дали ви харесва, или не", гласи един от многото плакати, заедно със станалите вече класически - "няма планета Б" или с планетата Земя с тъжно изражение на лицето и с термометър в устата, която вика "спаси ме".

Тази демонстрация се провежда в момент, когато министри от няколко десетки държави се събраха в Милано за подготвителна среща за конференцията КОП26 в Глазгоу, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase