Снимка: БГНЕС

Българските туристи са спасили летния сезон, според Даниела Стоева, бивш зам.-министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция.

"Можем да кажем, че сезонът беше положителен. Не бих използвала думата “добър“, защото не е ясно какво значи добър сезон. Да, по отношение на 2020 г. беше добър. Но, работейки в условията на ограничение на пандемия вече втора година, смятам, че този сезон беше много по-труден от предходния за целия туристически сектор", каза тя пред БНР.

Още по темата
По думите й най-важният показател в момента не е ръстът спрямо миналата година, защото тя беше почти нулева.

Накрая на август, още не беше напълно приключил сезонът, а сме достигнали ниво 70% от 2019 г., което смятам, че трябва да се отрази като положителен резултат. Още повече, че надхвърли очакванията, които имахме в началото.

Тук е важно да се отбележи, че с този ръст над 70% отчитаме броя на пренощували лица. Това е важният индикатор. Не броят на преминали туристи, а броят на пренощували лица, обясни Стоева и допълни - в крайна сметка това ниво от 70% през 2019 г. го достигнахме основно благодарение на българските туристи.

Очаква се загубите за 2021 в сравнение с 2020 г. да бъдат по-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase