Снимка: БГНЕС
fallback

Шамима Бегум, една от трите лондонски ученички, напуснали Обединеното кралство и отправили се към Сирия, за да се присъедини към групировката "Ислямска държава", отново даде интервю, в което говори за "съжалението" от действията си. Това е поредният опит на момичето, познато като "булката на ИДИЛ", да се завърне у дома в Англия.

22-годишната Бегум е живяла под властта на ИДИЛ повече от три години. Тя беше намерена, бременна в деветия месец, в лагер за бежанци в Сирия през февруари 2019 г. По-късно бебето почина от пневмония и Шамима сподели, че преди това е загубила още две деца.

След като тя беше намерена, тогавашният вътрешен секретар на Великобритания отмени британското й гражданство от съображения за сигурност.

"Ще съжалявам, че се присъединих към ИДИЛ до края на живота си", казва Бегум пред BBC. "Дори и да не можете да го разчетете по физиономията ми, това ме убива вътрешно. Не мога да спя добре заради това."

Булката на ИДИЛ споделя, че е е осъзнала, че "Ислямска държава" е провалила живота на много хора. "Провалиха и моя живот. Жовътът на семейството ми. Ще трябва да живея с това", допълва тя и казва, че "й се гади от действията им" и, че те я "карат да се мрази".

Бегум е категорична, че дори и ИДИЛ да не бяха изтласкани в Сирия, тя все пак е щяла да съжалява да избора си. "Дори и сега, ако отново завладеят градовете и си върнат властта, бих си казала: "Благодаря ти Боже, че не съм там. Добре, че се спасих", категорична е Шамима.

На хората, които си мислят, че тя е променила мнението си просто защото ИДИЛ са паднали, Шамима казва: "На това мнение съм от дълго време, просто сега съм достатъчно уверена да го споделя."

Бегум казва, че ако бъде допусната обратно във Великобритания, тя би могла да разкаже за тактиките, използвани от ИД за убеждаване на хората да заминат за Сирия и да помогне за разговора с хората, които са изложени на риск от радикализация. По думите й, тя се чувства "задължена" да направи това, като добави, че не иска други млади момичета да разрушат живота си, подобно на нея.

Пред Good Morning Britain тя направи директно предложение на Борис Джонсън да стане "актив" в борбата срещу терора.

Говорейки от лагер за бежанци в Сирия, тя каза, че "няма доказателства", че тя е ключов играч в подготовката на терористични актове и е готова да докаже невинността си в съда. "Знам, че има някои хора, които, без значение какво казвам или какво правя, няма да повярват, че съм се променила и не вярват, че искам да помогна", казва тя. "Но за тези, които имат дори капка милост, състрадание и съпричастност в сърцата си - казвам ви от сърце, че съжалявам за всяко, всяко решение, което съм взела откакто стъпих в Сирия. Никой не може да ме мрази повече, отколкото аз мразя себе си за това, което направих, и всичко, което мога да кажа, е "Съжалявам". Просто ми дайте втори шанс."

Шамима заяви, че "би предпочела да умре, отколкото да се върне в ИДИЛ" и добави: "Единственото престъпление, което извърших, беше да бъда достатъчно тъпа, за да се присъединя към "Ислямска държава".

Бегум казва, че иска съдебен процес, заявявайки, че "е готова да отиде в съда и да се изправи срещу хората, които са направили тези твърдения и да ги опровергаят, защото знае, че не е направила нищо в ИДИЛ, освен да бъде майка и съпруга".

Но Саджид Джавид, сега здравен секретар, предположи, че няма вероятност Бегум да бъде допусната да се върне и да се бори с делото си за гражданство. Той каза пред GMB, че решението да й се отнеме британското гражданство е "както морално правилно, абсолютно правилно, но също така юридически правилно и правилното за защита на британския народ".

"Няма да навлизам в подробности по случая, но това, което ще кажа, е, че със сигурност не сте видели това, което видях аз", добавя той. "Ако знаехте това, което знам аз, тъй като сте разумни и отговорни хора, щяхте да вземете абсолютно същото решение - в това нямам съмнение."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Гага

преди 2 години

Да и намерят мъж в Афганистан, щом я влече.

21

LP

преди 2 години

Искала е жената групови Gangbang, Gonzo и т..н все интересни стилове от жанра hardcore ама са я направили на парцaл арабите....

20

баба Пена

преди 2 години

Ами то куХа лейка. Ще замениш спокойния цивилизован живот за ежедневни изнасилвания. Било и скучно в Лондон и явно това е искала и това е намерила.Кой каквото сам си направи никой неможе да му го направи.

fallback