Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Тази година се очертава да бъде една от най-успешните за софтуерната индустрия, която е част от сектора на информационните и комуникационни технологии. Това каза Георги Брашнаров, член на консултативния съвет на БАСКОМ и CEO на "Немечек България"в предаването “Бизнес старт” в водещ Христо Николов.

По думите на госта последиците от пандемията и мерките са показали на света, че дигитализацията не е нещо пожелателно, а наложително.

“Основните изводи на успеха е, че колкото по-дигитализиран е един сектор или предприятие, толкова са по-големи шансовете да оцелее в подобни кризи и много бързо да се възвърне към растеж”, обясни гостът.

Гостът допълва, че почти няма сектор, който да не е предприел до някаква степен дигитализация, макар и доста ниска.

Всички сегменти на софтуерната индустрия се развиват доста бързо и добре. Българската софтуерна индустрия е основно експортно насочена към пазарите на Западна Европа и САЩ. А там възможностите, разбирането и изпреварващите инвестиции в дигитализацията са големи.

По думите му миналата година също е била до някаква степен успешна. "Но не я отчитаме с голям успех, защото пораснахме само с 10%. През последните 5 години растем средно с 17,6%. Това е спад от това, което сме свикнали като растеж."

Според него този спад и тази закъсняла вълна в момента се връщат обратно и с неофициално проучване, което е направил Георги Брашнаров сред много от колегите си в БАСКОМ, че те са над чертата от 30% ръст за полугодието.

Втората част на неговото непредставително проучване сочи, че до края на годината ръстът може да се задържи или да падне до 20-25%, което е нормално.

Но ако имахме възможност да запълним всички отворени места по проекти, ние сигурно щяхме да гледаме към 50% ръст. Сегашният растеж е обезпечен със сегашните ни високообразовани и високоуважавани таланти, но голямата бариера за високоскоростно развитие е липсата на кадри, каза той.

Относно внасянето на кадри от чужбина гостът сподели, че още от 2011 г. България е хармонизирала европейска директива за синя карта. “Хармонизирана е отлично, но на практика не работи.”

Времетраенето на издаване на една синя карта преди е била 9 месеца. Имали са напредък с част от предишното правителство да оптимизират процедурите и сроковете са били намалени на 3 и 6 месеци.

Примерът, който даде е, че Германия дава синя карта за 4 седмици.

Полша дори е по-бърза, споделя гостът. Отливът от украински програмисти по време на техните войни ги кара масово да заминат в Полша. Защото властите там нямат проблем да ги приемат, да започнат да работят и след това процедурно да им издадат документите.

Гостът допълни, че България не е особено добре разпознаваема като софтуерна страна за чужди инвеститори, но се надява това да се промени.

Повече за възможностите, които дава дигитализацията, може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

До Христо Ефектът ще се види след 1-2 години. Голям проект средно е толкова и тогава може да се оцени качеството. Примерно scalefocus издъниха сайта на преброяването и се вижда сега, а е работен цялата 2020та и 9 месеца от 2021ва. Да назначиш 100 човека в програмирането често значи да си забил проекта 1000 пъти като изпълнение и срок. The mythical manmonth го обяснява, а peopleware и подобни описват разликата от един до друг човек, която е драстична, защото е умствен труд.

18

Анонимен

преди 2 години

"Липсата на кадри е голямата бариера за високоскоростно развитие"КАЖИ ЧЕСТНО!!! Теч на НАП от липса на кадри и пак теч от НСИ, АМА ТОЯ ТВЪРДИ РАЗВИТИЕ. АЛООО БОЛНИТЕ МОЗЪ*И ПРЕЧАТ ЗА РАЗВИТИТЕ Христо Николов като гледам каква възраст си има яко КОУНИЗЪМ в теб. Не си роден след 1989 г.

17

Анонимен

преди 2 години

До 19 Да. При собственици и мениджъри чужденци, когато е изнесен клон за собствен продукт много често е супер. Особено с евреи съм виждал какво е отношение, да се плащат бонуси и т.н. Но с големия процент аутсорс е трудно да намериш тия неща като цяло. Пробвай да поискаш примерно 6000 и на някой голям като vmware, ibm, hp, johnson, scalefocus и т.н. Всички удрят в тавана 3-4000, защото просто смятат продажбата ти на час, а там е "от най-евтините сме с 25-30 евро за синиър, 30-35 за архитект.

fallback