Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Не може Европа непрекъснато да приема бежанци от регионите, където има граждански войни и въоръжени сблъсъци. Това заяви журналистът Мохамед Халаф пред БНР. По думите му, ако Европа отвори границите си, „никой няма да остане в тези държави“, дори в онези, където в момента няма такива събития.

Журналистът направи паралел с предишната бежанска криза.

Oще по темата

„Сирия вече е забравена. Хората в Сирия са забравени, макар че животът им не се променя към добро, а става по-зле. Стотици хиляди деца се раждат в различни лагери в Турция, в Сирия, в Ливан, в Йордания, в Ирак. Само в Турция за тези десет години от началото на войната досега вече има около 200 хиляди деца, които не знаят съдбата си, голяма част от тях живеят в страшни условия,“ каза журналистът.

Турция прие 4 милиона сирийци, има и 300-400 000 афганистанци, припомни Халаф. Той посочи, че в турското общество се надига бунт срещу правителството и президента Ердоган, както и срещу сирийските емигранти.

Проблемът с бежанците се превръща в геополитическа карта за печелене на дивиденти, подчерта Мохамед Халаф.

Според него сега САЩ, европейските и натовските държави имат задачата да изведат работилите с военните им контингенти и компании от страната - около 80 до 100 хиляди граждани и техните семейства.

„Това няма да може да се случи в останалите няколко дни до края на този месец,“ смята журналистът.

Талибаните се чувстват много силни, победили натовски армии, изтъкна в анализа си Мохамед Халаф. Той описа настроенията сред талибаните като еуфория и триумф.

Халаф прогнозира, че при талибаните може да се промени само формата, но не и съдържанието, защото има религиозна догма.

„Талибаните в момента виждат себе си като наследниците на този проект, който трябваше да го направи „Ислямска държава“ в Сирия и в Ирак.“

Афганистан ще се превърне в център на глобалния тероризъм, обобщи журналистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Дедо

преди 2 години

боже , колко сме *** и не сме се досетели до сега, че създатеките на ислямска държава, талибаните и тем подобно зло има само един корен и той е в Лангли ... "много ни правят на *** Саше"..много ...

42

Анонимен

преди 2 години

46, памперса нямаше друг избор! Ако не се съгласи с условията на талибаните, те щяха да изколят де що американец открият военен или цивилен без значение. Нека сега да мине 31 август и тогаз да видиш! Договорите са за това, за да се спазват. Талибаните се вижда, че ще спазят договора с памперса, но Господ да му е на помощ, ако той не го спази! Колкото до правата на жените, уговорката е в рамките на шериата. Да се образова жена е вредно за техническия прогрес. Тя трябва да си знае мястото!

41

Ха-ха

преди 2 години

Щом САЩ се изтеглиха от Афганистан,значи Хероинът вече не се харчи...А беше доходна дейност за ЦРУ-най-големият наркотрафикант в Света.

fallback