Снимка: БГНЕС
fallback

Дванайсет души са загинали на и около летището на Кабул, откакто талибаните превзеха афганистанската столица в неделя, предаде Ройтерс, като се позова на представители на НАТО и на ислямисткото движение. Уплашени хора се втурнаха към аерогарата с надеждата да успеят да напуснат Афганистан.

Дванайсетте загинали са били или застреляни, или са били стъпкани до смърт при блъсканици, каза представител на талибаните. Той призова хората, струпали се на входовете на летището, да се разотидат, ако нямат необходимите документи за пътуване.

Oще по темата
"Не искаме да нараним никого на летището", каза талибанският представител, пожелал да остане анонимен.

Според очевидци обстановката на самата аерогара днес е спокойна. От неделя през летището на Кабул са били евакуирани от Афганистан общо най-малко 8 000 души, каза западен източник.

Талибаните обаче са обвинявани, че възпрепятстват заминаването на афганистанците, които искат да напуснат страната. Би Би Си съобщи, че ислямисткото движение е изградило контролно-пропускателни пунктове около летището на Кабул и позволява преминаването през тях само на чужденци.

Днес е официалният национален празник на Афганистан - Денят на независимостта (от британско управление през 1919 г.). В нормални времена това ще е да повод за празнуване. Но след като талибаните установиха контрол над страната с мълниеносна офанзива, националният празник на Афганистан може да стане повод за демонстрации срещу новата власт, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера източният афганистански град Джалалабад стана сцена на първия голям протест срещу талибаните, след като взеха властта. Демонстранти свалиха талибанското знаме и опитаха да издигнат афганистанския национален флаг на площад. Тогава бойци на ислямисткото движение започнаха да стрелят по тях, убивайки трима и ранявайки над 10 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 2 години

Интересно защо напоследък ни занимават с трима или петима убити на летището в Кабул, а не забелязаха 12 000 рускоезични жертви на фашисткия режим в Украйна от 2014 година насам? Нито пък им направиха впечатление изгорените живи хора в Профсъюзния дом на Одеса?

29

То и тук

преди 2 години

Колко ли ще има стъпкани дето са се втурнали към властта

28

Анонимен

преди 2 години

Дойдоха талибаните и всичко цъфна и завърза. От утре няма да продават мак за оръжие, жените ще ходят без чували на главите, ще има образование, ще спре кръвната мъст, отвличанията за откуп... И кой вярва на този виц?

fallback