Снимка: БГНЕС

НАТО не е имало планове да остане завинаги в Афганистан, а само да помогне за възстановяването на държавата.

Още по темата
Сега основните усилия на Алианса са насочени към провеждането на успешна евакуация на хората, които трябва да бъдат изведени от там, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и добави:

"През последните седмици станахме свидетели на военен и политически разпад в Афганистан и то със скорост, която не можеше да се предвиди. Части от афганистанските сили за сигурност се бориха храбро, но те не можаха да дадат сигурност на страната, защото в крайна сметка политическото ръководство на Афганистан не успя да удържи на талибаните и да постигне мирно решение, което хората искаха отчаяно. Провалът на политическите лидери доведе до трагедията, на която сме свидетели днес".

Той припомни, че според подписаното споразумение между САЩ и талибаните, Съединените щати ще прекратят военното си присъствие в Афганистан, но талибаните са поели ангажимент страната да не става платформа на международния тероризъм. Столтенберг каза още, че съюзниците изпращат допълнителни самолети за евакуация на персонала на Пакта, предаде БНР.

По думите му НАТО има да учи още уроци, след като в Афганистан са инвестирани милиарди по време на присъствието на организацията там, а също така много от изпратените военнослужещи са загубили живота си.

"Големият въпрос, който трябва да си зададем, е защо силите, които обучавахме толкова години, не се изправиха категорично срещу талибаните", подчерта той.

НАТО има възможности да удари терористичните групи от разстояние, ако видим, че те отново се установяват в Афганистан и планират организирани атаки срещу страни от организацията, заяви още на днешния си брифинг генералният секретар на Алианса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase