Снимка: архив, БГНЕС

Талибаните в Афганистан завзеха столицата Кабул. Стотици хиляди афганистанци от западните провинции на страната премиха границата с Иран и тръгнаха към Турция. Миграционният натиск по турско-иранската граница доведе до политическо напрежение в Анкара. Властите в Турция все по-трудно удържат мигрантския поток, който се насочва към Европа. Темата коментираха пред БНТ журналистите Мохамед Халаф и Георги Милков.

"Талибаните не се чувстват уязвими, напротив, те са силни. Както се казва и се знае, правителството управлява Афганистан през деня, а през нощта талибаните. Има по-голям план за изненадващото изтегляне на американците", каза журналистът Мохамед Халаф.

Още по темата

Халаф заяви още, че американците искат да дестабилизират целия регион. "Те искат да хвърлят Китай, Русия, Иран и другите страни като Афганистан, които стоят зад талибаните като финансиране и въоръжаване, в една ситуация, която е много опасна и представлява заплаха за националната сигурност на тези държави", смята той.

Журналистът Георги Милков изрази мнение, че могат да се посочат много грешки в американската политика. "Това, че започнаха преговори с талибаните, ги легитимира. Това, което американците правят, не е без умисъл, те не би трябвало да са толкова глупави, за да не знаят какво ще се случи и че всъщност талибаните ще вземат цялата власт и няма да следват никакви споразумения. Този замисъл прилича на това да поставиш Иран и Русия в неприятно положение. Талибаните в момента са в територии, в които никога не са били, превзеха всички провинции, Западът и Северът на Афганистан никога не са били талибански територии, те са в момента в ръцете на талибаните", каза Георги Милков.

"Сценарий, при който Турция да е дестабилизирана, нас не ни устройва, тя е нужният буфер, който ни спасява в тази ситуация. ЕС може да предоговори с Турция какво се случва в тази ситуация. Не трябва да си правим илюзията, че този мигрантски натиск може да ни пропусне", смята още Милков. Той допълни, че натискът ще се засилва и ние трябва да сме наясно с последствията.

"Иран пусна два коридора към Турция, но турците си взеха поука от това и предприеха строги мерки за спиране на тези потоци. Ердоган няма да позволи това", каза още Халиф.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase