Снимка: БГНЕС

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор поиска прошка от коренното населението на страната за злините, причинени по време на кървавото завоюване през 1521 година на земите им от испанските конкистадори и последвалата испанската колонизация, предаде Ройтерс.

Обрадор говори на събитие по повод 500-годишнината от падането на Теночтитлан, столицата на ацтеките, в ръцете на испанските завоеватели. Президентът стоеше пред огромна реплика на Големия храм на ацтеките, издигната за случая на площад "Сокало" в мексиканската столица.

"Днес си спомняме падането на великия Теночтитлан и се извиняваме на жертвите на катастрофата, причинена от испанската военна окупация на Мезоамерика и територията на днешната Мексиканска република", каза президентът.

Той заяви, че испанската монархия и Римокатолическата църква трябва официално да се извинят за зверствата, извършени по време на Конкистата.

Левият президент отново разкритикува начина, по който колонизаторите представят историята - така, както им е изгодно.

"Конкистата и колонизацията са символ на изостаналост, а не на цивилизация, още по-малко - на справедливост", подчерта той.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase