Снимка: БГНЕС

Служителите на Apple са започнали кампания, целяща да отблъсне плановете на Тим Кук за широко завръщане в офиса, съобщава BBC.

Това се случи след отправено към целия персонал съобщение миналата седмица, в която шефът на Apple заяви, че работниците трябва да бъдат в офиса поне три дни в седмицата от септември. Но персоналът настоява за по-голяма гъвкавост, според вътрешно писмо, получено от новинарския сайт The Verge.

Политиката на Apple "вече принуди някои от нашите колеги да напуснат", се казва в него.

"Без приобщаването, което носи гъвкавостта, много от нас смятат, че трябва да избират между комбинация от нашите семейства, нашето благосъстояние и да бъдем оправомощени да вършим добре работата си, или да бъдем част от Apple", се казва в писмото.

"През последната година често се чувствахме не просто нечути, но на моменти активно пренебрегвани“, пише още и се отправят обвинения към ръководството в „прекъсване на връзката“ със служителите по темата за отдалечената или гъвкава работа.

БГНЕС съобщава, че писмото е било изпратено до служителите на Apple за събиране на подписи миналата седмица, въпреки че ред в писмото казва, че "не е петиция, въпреки че може да прилича на такава".

В бележката на Кук до персонала се казва, че на него му липсвало "бръмченето на активността" на работа извън офиса и че знаел, че "не съм сам".

Google вече е издал подобни заповеди на персонала, като им казва да се връщат на работа три дни в седмицата от септември. Но други технологични гиганти са възприели по-спокоен подход към връщането към работа, когато ограниченията на пандемията се облекчават по целия свят.

Facebook обяви, че вярва, че отдалечената работа е "бъдещето" и че персоналът може да продължи да работи от вкъщи - въпреки че е критикуван за „принуждаването“ на доставчиците да се върнат в офиси.

Още през май 2020 г. Twitter каза на служителите си, че могат да работят от вкъщи "завинаги" - но с уговорката, че това ще става само ако работата на служителя го позволява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase