Снимка: БГНЕС

Еколози твърдят, че дистанционната работа намалява емисиите на въглероден диоксид. Този ефект обаче зависи от състоянието на времето в отделните сезони и климатичните условия в различните страни, според "Дойче Веле".

По време на пандемията от COVID-19 се появиха няколко проучвания за това как дистанционната работа може да помогне за борба с изменението на климата. Още през юни 2020 г. Берлинският институт за научни прогнози и оценка на технологиите (Institut für Zukunftsstudien und Technologiebewertung - IZT) публикува проучване, поръчано от "Гринпийс", за това как дистанционната работа може да помогне за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Авторите са разработили два сценария - консервативен и прогресивен.

При консервативния сценарий, при който 25% от служителите в Германия работят от къщи два дни в седмицата, емисиите на въглероден двуокис от пътуването до работното място ще бъдат намалени с 3,2 милиона тона. При прогресивния сценарий ефектът е още по-голям: ако 40% от служителите работят два дни в седмицата от къщи, емисиите на CO₂ могат да бъдат намалени с 5,4 милиона тона годишно.

По-малко пътувания до работа и икономия на енергия

Според ново проучване на британската природозащитна организация „Carbon Trust“, поръчано от Института за общество и комуникации на „Vodafone“, пандемията и свързаната с нея дистанционна работа вече са довели до значително намаляване на емисиите на CO₂. По-специално учените установяват, че в Германия между март 2020 г. и март 2021 г. средно 18,4 милиона души са работили от къщи около 3,5 дни в седмицата. В резултат на това емисиите на CO₂ на човек са намалели със 72%. Както отбелязва агенция DPA, изчисленията за Германия се основават на данни от Федералната статистическа служба, Министерството на икономиката на Федерална република Германия и Германската асоциация на предприятия за цифрова икономика „Bitkom“.

В своето проучване "Carbon Trust" сравнява баланса на CO₂ при работа от разстояние в шест държави - Германия, Великобритания, Швеция, Италия, Испания и Чехия. Решаващата роля за това според експертите играят сезонът и климатичните условия.

Причината за намаляването на емисиите на CO₂ е, от една страна, намаляването на броя на пътуващите до работа и вкъщи. От друга страна, по-ниското потребление на електроенергия поради факта, че офисите са затворени или не са използвани в пълния капацитет. Тези изчисления обаче не са взели предвид факта, че увеличението на потреблението на електроенергия се е случило извън офисите - в къщите и апартаментите на хората, които са работили дистанционно по това време.

Сезон и географско положение

Според експерти обаче цифрите на потреблението на енергия пряко зависят от сезона. По-специално, работата в офиси през зимата може да бъде по-ефективна по отношение на спестяването на тези ресурси. Например пътуването до работа с железопътен транспорт през по-студените месеци на годината води до по-ниски емисии на въглероден двуокис в сравнение с работата от дома и свързаното с това по-голямо потребление на енергия за отопление на жилището.

Експертите подчертават, че трябва да се вземат предвид и климатичните разлики между сезоните в определените страни. Например в Германия и Швеция през зимата делът на електроенергията, използвана за отопление, е много по-висок, отколкото в Испания или Италия. И обратно, през лятото в Испания се използва повече електричество за климатични системи. Следователно тук, според заключенията на експертите, работата в офисите през топлия сезон често е по-ефективна от дистанционната работа по отношение на намаляването на консумацията на електроенергия и съответно намаляването на вредните емисии на CO₂ в атмосферата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase