Снимка: БГНЕС
fallback

В индийския щат Западна Бенгалия лекарите откриха неизвестен досега щам на коронавируса. В неговия геном има няколко ключови мутации, които са характерни за британската и южноафриканската версия на SARS-CoV-2. Учените публикуваха своите открития в medRxiv, предава БГНЕС.

През последните шест месеца учените откриха няколко нови щама на коронавируса наведнъж, които поради повишената си инфекциозност започват да изместват предишните разновидности на SARS-CoV-2. Към тях се отнасят така наречените британски, бразилски и щамове на вируса.

Oще по темата

Друг подобен щам, B.1.617.1, се появи в Индия в края на ноември миналата година. Той се различава от другите разновидности на коронавируса по две ключови мутации, E484Q и L452R. Точно те вероятно увеличават инфекциозността му и го правят устойчив на антитела.

Лекарите, ръководени от Мамти Чавла-Саркар от Националния институт за изследване на холера и чревни заболявания в Калкута, са открили друга потенциално опасна вариация на коронавируса, която наскоро се е появила в западните райони на Индия.

Учените анализирали проби от слюнка и други биологични течности от повече от 2 000 души от различни региони на Индия, които са се заразили с новия тип коронавирус през първото тримесечие на тази година. Приблизително 16% от пробите от Западна Бенгалия съдържат вариации на неизвестен досега щам на коронавируса, GRL.

Подробно проучване на неговия геном показва, че той не е подобен на B.1.617.1 и не е генетично свързан с него. Най-вече прилича на онези щамове на коронавируса, които се разпространиха по света през първата вълна на пандемията. Освен това има повече от десет нови мутации в GRL. Някои от тях са подобни на мутациите в британските и южноафриканските вариации на SARS-CoV-2. Лекарите смятат, че спонтанната поява на тези мутации в генома на вируса от друга част на света показва подобен характер на еволюцията на всички разновидности на коронавируса. Възможно е нови и опасни варианти на вируса да се появяват все по-често.

"Ние смятаме, че тези мутации ще направят този щам на SARS-CoV-2 по-инфекциозен и по-малко податлив на имунитет. Това може да му помогне да се разпространи в Западна Бенгалия. Подобно на B.1.617.1, този щам на коронавируса може допълнително да усложни епидемиологичната ситуация в Индия “, обобщават авторите на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 2 години

До 29.Такава приказка за един китаец, който изял един път един вирус, няма. Ти сам създаваш такава приказка точно с изречението за този китаец... Произходът на вируса е неизвестен, както и времето на неговото разливане. Но е известно, че Коко 19 е геномно най-близък с един от вирусите в прилепи, обитаващи Китай. А вече е факт, че Китай възпрепятства по различни начини международни изследвания в тази област.

26

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 2Ти още ли се заблуждаваш че пандемията е започнала с приказката-"Преди известно вревме един китаец изял един прилеп и т.н и т.н....."

25

Анонимен

преди 2 години

Аре бе, не може да бъде!?!И така до края на света....

fallback