Снимка: БГНЕС

Индия трябва да обяви епидемия заради нарастване на смъртоносните случаи след "черни гъбички", заявиха здравните власти в страната.

Обикновено рядката инфекция, наречена мукормикоза, има смъртност 50%, като някои хора се спасяват само чрез отстраняване на око или челюстната кост.

През последните месеци Индия видя хиляди случаи на заразени с "черни гъбички", главно при хора, които са се възстановили или са в процес на възстановяване от COVID-19.

Лекарите подозират, че може да има връзка със стероидите, използвани за лечението на коронавируса.

Диабетиците са изложени на особен риск, казват лекарите пред BBC, като гъбичките ги "удрят" от 12 до 15 дни след възстановяването от COVID-19.

В четвъртък съвместният секретар на министерството на здравеопазването Лав Агарвал се обърна към 29-те щата на Индия, за да ги помоли да обявят "черните гъбички" за епидемия. По този начин министерството ще може по-внимателно да наблюдава случващото се във всеки щат и да позволи по-добро лечение.

Не е ясно колко точно са случаите в цялата страна, която в момента е в хватката на втората смъртоносна вълна от COVID-19, която уби десетки хиляди.

Миналата седмица министърът на здравеопазването на Махаращра Раджеш Топе заяви, че има 1,500 случая на тази особена инфекция в щата, което е един от най-силно засегнатите от втората вълна на коронавируса в Индия. Една болница в столицата му Мумбай казва пред BBC, че е имала 24 случая за два месеца, докато през цялата изминала година са били 6.

Лекарите също така разказват пред BBC за това как са били принудени да премахнат очи или кости от челюстите на пациентите, опитвайки се да спрат разпространението на гъбичките, преди те да достигнат до мозъка им, но оставяйки пациента трайно обезобразени.

Нарастването на случаите доведе до недостиг на амфотерицин В, лекарството, използвано за лечение на мукормикоза, въпреки че се произвежда от много индийски фирми. Това доведе до семейства, които в отчаяние се обръщат към черния пазар.

Какво е мукормикоза?

Мукормикозата е много рядка инфекция. Причинява се от излагане на мукор мухъл, който често се среща в почвата, растенията, оборския тор и разлагащите се плодове и зеленчуци. "Той е повсеместен и се среща в почвата и въздуха и дори в носа и слузта на здрави хора", казва д-р Акшай Наир, базиран в Мумбай очен хирург.

Той засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде животозастрашаващ при пациенти с диабет или тежко имунокомпрометирани, като пациенти с рак или хора с ХИВ / СПИН.

Коментари Напиши коментар

50

Скептик

преди 2 месеца

Индия е огромна страна. Има бедни и много богати в мегаполисите. На нас ни показват крайностите. Един техник Индиец беше донесъл домашни соленки и сладки правени от жена му. Всички бяха от някакво заквасено втасало тесто, микроскопични като царевични зърна. Сигурна цял ден беше приготвяла храна, която се побира в кутия за халва. Нещо подобно правеше баба ми преди 50 години.

49

Шериф Джони

преди 2 месеца

АЛООООУ ШАШКЪНЯ С КОНМУНИЗМА ДЕ НИКЪДЕ У СВЯТ НЕ ГО Е ИМАЛО МОЛЯ ИДИ НА ЛЕКАР ДАЙ СИ АДРЕСА А ТИ ПРАТИМ ПСИХИАТЪР ШИЗИ

48

Анонимен

преди 2 месеца

Много стероиди и антибиотици блъскат ,имунната с-ма отслабва и не е за чудене появата на гъбични инфекции