Снимка: БГНЕС

Хиляди хора в южния китайски град Шънджън избягаха панически от висок 957 фута (291 метра) небостъргач в града, след като той необяснимо започна да се люлее.

Видеоклипове, публикувани в китайските социални медии, показват тълпи, бягащи от тресящата се сграда, някои крещят и се оглеждат през раменете си.

Когато инцидентът се случва, времето е хубаво и няма съобщения за земетресение в региона. Няма съобщения за смъртни случаи или наранявания.

SEG Plaza в Шенжен е започнала да се тресе около 12:30 ч. местно време. Според официалния вестник на Общинския комитет на комунистическата партия на Шенжен около 15 000 души са били вътре. Всички са били евакуирани в рамките на 90 минути, съобщават местните власти, цитирани от CNN.

Властите, разследващи причината за разклащането, посочват в изявление, че не са открити "аномалии в основната структура и околната среда на сградата".

Градската метеорологична станция отчете максимална скорост на вятъра от около 32 км/ч  - скорост на движение, описана като "свеж вятър" от Националната метеорологична служба на САЩ.

Кулата се намира в оживения търговски квартал на Huaqiangbei, дом на най-големия електронен пазар в света. В сградата се помещават различни местни технологични компании и многоетажен електронен център.

Завършена през 2000 г., SEG Plaza е 18-ата най-висока сграда в Шънджън и 104-тата най-висока в Китай, според базата данни на небостъргача на Съвета за високи сгради и градски местообитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase