Снимка: БГНЕС
fallback

Белият дом "директно" е напомнил на Израел, че негова "върховна отговорност" е да гарантира сигурността на журналистите, след като израелски въздушен удар разруши сграда в Газа с офиси на медии, предаде Ройтерс. "Комуникирахме директно на израелците, че гарантирането на безопасността на журналистите и независимите медии е върховна отговорност", написа Джен Саки в Туитър.

Oще по темата
Израелската армия потвърди, че нейни изтребители са нанесли удар по многоетажна сграда в град Газа, където според нея се намирало военно оборудване на разузнавателните служби на терористичната организация Хамас, която използвала като "жив щит" намиращите се в сградата офиси на медии. Армията подчерта, че преди нанасянето на удара своевременно е предупредила цивилните лица в сградата, като им предоставила достатъчно време за евакуация. "Терористичната организация Хамас умишлено разполага военни обекти в центъра на гъстонаселени граждански райони в ивицата Газа", заяви пресслужгбата на израелската армия, цитирана от ТАСС.

Шефът на бюрото на "Ал Джазира" в Палестина и Израел заклейми като "престъпление" и опит за "заглушаване на медиите" израелската атака срещу сградата, в която се помещавал офисът на катарската телевизия в Газа, предаде Франс прес.

Говорейки на арабски на живо по телевизията Уалид ал Омани заяви, че това е "поредното престъпление, извършеноо от израелската армия в Газа. По думите му Израел иска "не само да увеличи разрушенията и смъртта в Газа, но и да запуши устата на медиите, които виждат, документират и казват истината за това, което се случва". "Но това очевидно е невъзможно", заяви той.

Журналистите видяха как 13-етажната кула била разрушена от няколко ракети. "Работя тук от 11 години. Отразявал съм много събитие от тази сграда. И изведнъж за няколко секунди всичко се изпари", написа в акаунта си в Туитър англоезичният кореспондент на "Ал Джазира" в Газа Сауфат ал Кахлут, цитиран от АФП.

Израелски въздушен удар днес разруши многоетажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на Асошиейтед прес и други медии. Всички служители и сътрудници на АП бяха евакуирани безопасно. Президентът и главен изпълнителен директор на АП Гари Пруит публикува следното изявление:

"Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на АП и други новинарски организации в Газа. Те отдавна знаеха местоположението на нашето бюро и знаеха, че там има журналисти. Получихме предупреждение, че сградата ще бъде ударена.

Търсим информация от израелското правителство и поддържаме контакт с Държавния департамент на САЩ, за да научим повече.

Това е изключително обезпокоително развитие. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот. Дузина журналисти и сътрудници на АП свободна практика се намираха вътре в сградата и за щастие успяхме да ги евакуираме навреме.

Светът ще знае по-малко за случващото се в Газа заради това, което стана днес."

Демонстрации в подкрепа на палестинците се състояха днес на няколко места в Европа и Близкия изток, предадоха осведомителните агенции.

Върховният представител на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова всички замесени в противопоставянето между Израел и "Хамас" да снижат напрежението и да избягват погрешни стъпки. В разпространено днес в Женева изявление на Бачелет се казва, че "вместо да се стремят към успокояване на напрежението с подстрекателската си реторика лидерите от всички страни (в конфликта) сякаш искат да разпалят напрежението вместо да го намалят", съобщи АП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Stranno

преди 2 години

Evrei i arabi sa semiti a se biqt.

22

Анонимен

преди 2 години

Не са стока евреите, то е ясно!!!

21

Анонимен

преди 2 години

Байдън преведе 100 милиона долара на Палестинците миналия месец.И бам-войната започна!Тръмп беше прав-Те не идват за мен-те идват за Вас!Аз съм само на техния път!

fallback